Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kritiserade nyligen landstinget Sörmland för brister i organisation och kompetens att ta hand om svårt sjuka barn på akuten i Nyköping.
Andreas Pihl är den förste att hålla med. Själv skulle han köra till Norrköping med sjuka barn – för att vägen är bättre dit än till Eskilstuna. Men Nyköping, nej.
Innan Ivo-beslutet kom hade Andreas Pihl och flera läkarkollegor upprepade gånger protesterat mot att de måste ta hand om svårt sjuka barn på akuten trots att de saknar nödvändig specialistkunskap inom barnsjukvård.
– Ett barn kan verka hyfsat okej när det kommer in. Finns det vuxna som är sjukare kommer de att läggas på övervakningsplatserna på akuten. Men tillståndet för barn kan försämras väldigt snabbt. Barn ska mötas av läkare och sköterskor med barnkompetens, säger Andreas Pihl.
Han säger att det på akuten hela tiden måste finnas sjuksköterskor som snabbt kan sätta en nål, och läsa av situationen – och barnläkare som har ordinationerna i ryggraden och kan agera direkt.
– Precis så som jag kan jobba med en vuxen medicinsk akutpatient. Det är inte bara att lägga in någon, man måste också veta vad man ska göra om patienten försämras.
Andreas Pihl är beredd på reaktioner när han som läkare går ut med att patientsäkerheten är hotad på den egna arbetsplatsen. Han säger att han inte kan presentera en lösning – han inte är den som ska organisera vården.
– Men jag är läkare och det är mitt ansvar att signalera när något inte fungerar. Något måste göras innan det är för sent. Händer det något i natt eller i morgon, om en månad eller ett år har jag gjort vad jag kan.
Divisionschef Maria Söderkvist har tidigare sagt till SN att man arbetar med problemen och försöker stärka kompetensen hos de medicinläkare som jobbar på akuten. Det finns också barnläkare i bakjour som snabbt ska kunna ta sig till sjukhuset.
– Det betyder att det är kort tid utan barnkompetens. Dessutom finns anestesijouren så det finns visst en beredskap.
En av punkterna i kritiken från Ivo var att ingen narkosläkare följde med i ambulansen då en svårt sjuk treåring till slut kördes till Mälarsjukhuset. Nu är organisationen ändrad så det inte ska hända igen.
– Det är en klar förbättring som rör en bråkdel av alla sjukfall, kanske 15 barn om året. Sen finns det 1285 patienter kvar. Sjuka barn ska mötas av kompetent personal. Och det gör de inte i dag, säger Andreas Pihl.