Läkaren jobbade med sjukvård för kvinnor på Nyköpings lasarett – och klagomålen ramlade in i en strid ström:
- En patient som sökt hjälp för bäckenbottenbesvär uppmanades att ha samlag med sin man för att bli frisk.
- Läkaren ska ha varit hårdhänt då han undersökt kvinnors underliv och slutade inte trots att patienten bett om det.
- Kvinnliga kollegor rapporterade att läkaren skrikit och uppträtt nedvärderande mot dem i förlossningssalen.
Flera patienter ville inte komma tillbaka till läkaren och regionen beslutade sig till sist för att det fick vara nog och sa upp läkaren. Men han bestred uppsägningen och blev avstängd med lön i över ett år, innan han till slut köptes ut via en uppgörelse i tingsrätten. Där kom parterna överens om en förlikning. Regionen fick betala läkaren ett skadestånd på 1 643 465 kronor plus hans rättegångskostnad på 307 500 kronor.
Sammanlagt nästan två miljoner kronor.
Via sitt ombud hävdade läkaren då att "samtliga grunder som görs gällande för uppsägningen är nonsens och saknar verklighetsförankring."
Nu, 1,5 år efter att läkarens anställning i Nyköping officiellt upphört, har IVO kommit fram till att han bör fråntas sin läkarlegitimation på grund av att han agerat grovt oskickligt och inte enligt vetenskap och beprövad erfarenhet. IVO har granskat två lex Maria-anmälningar och tolv avvikelserapporter. Under sin granskning upptäckte IVO också att läkaren varit föremål för ett tillsynsärende redan 2020.
Läkaren har bland annat klippt bort vad han trodde var en cancerknöl men som visade sig vara en utbuktning på tarmen. Åtgärden gjorde hål på kvinnans tarm och hon fick stomiopereras.
När läkaren skulle operera bort en livmoder blev det ett stickhål, som han glömde att sy igen. Han har enligt IVO vid ett par tillfällen utsatt foster för allvarlig förlossningsrisk genom att bland annat låta en oerfaren kollega prova att dra med sugklocka trots att barnet var påverkat och behövde förlösas snabbt. Grov oskicklighet, bristande medicinsk kompetens och bristande omdöme, skriver IVO.
Läkaren har i sitt yttrande till IVO skrivit att han tror att det är en konflikt på arbetsplatsen som ligger bakom kritiken mot honom. Det anser IVO bevisar att han har bristande insikt och ansvarstagande.
Tre händelser har lett till allvarlig vårdskada och i flera fall har han utsatt patienter för risk att drabbas av vårdskada, skriver IVO i sin anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN). Om HSAN anser att läkaren inte ska fråntas sin legitimation är IVO:s andrahandsyrkande att han ska få en treårig prövotid.
En enhetschef på ett sjukhus i Norrland, där läkaren till och från arbetat sedan han slutade i Nyköping, har intygat att läkaren är yrkesskicklig och med "god handledning kan arbeta på ett patientsäkert sätt".
Patrick Barringer, avdelningschef på IVO, förklarar att anledningen till att det tagit så lång tid (Region Sörmland skickade in sin anmälan 2022) att utreda läkaren beror på långa handläggningstider som de jobbar på att få ner, men säger också:
– Vi måste alltid göra en noga avvägning mellan effektivitet och rättssäkerhet. Att återkalla en legitimation är en mycket ingripande åtgärd, där det är viktigt att vi har på fötterna innan vi yttrar oss.