Regeringen och SD är överens. Egenavgiften för läkemedel höjs från 2 900 kronor till 3 800 kronor per person och år. Det är den största höjningen på tolv år.
– Det här påverkar dem som har sämst ekonomi. Risken är att de inte hämtar ut sina läkemedel. Följden blir ett sämre behandlingsresultat, säger Marie Engman, kirurg på Nyköpings lasarett och ordförande i Sörmlands läkarförening.
Förslaget har mött hård kritik från remissinstanserna, som bland annat fruktar att personer med låga inkomster inte kommer att ha råd, eller vilja, ta ut medicin. Organisationen Funktionsrätt Sverige pekar på att regeringens förslag kommer att slå hårt mot personer med funktionsnedsättning och kroniska sjukdomar.
Också läkaren Tomas Estephan vid Oxelösunds vårdcentral säger att höjningen är en idé som särskilt slår mot personer med kroniska sjukdomar, pensionärer och hemlösa med dålig ekonomi.
– De som har minst marginaler och ett sämre socialt nätverk drabbas. En del kanske tvingas välja mellan mat och medicin. Som läkare känner jag förtvivlan över det, säger han.
Regeringen har hänvisat till att statens kostnader för högkostnadsskyddet de senaste åren har ökat betydligt mer än patienternas egenavgifter. Höjningen från den 1 juli ska bidra till att klara långsiktig finansiering av läkemedelssystemet, heter det.