Dämmet vid Sibro kvarn som reglerar vattennivån i Båven saknar tillstånd. Och eftersom Nyköpings kommun är ägare till dämmet är det kommunen som måsta söka tillstånd. Problemet är att det riskerar att ta lång tid och bli väldigt dyrt för kommunen som inte egentligen har något intresse av att reglera sjön för egen del.
– Förr gjorde man det för att man behövde vattenkraften, men nu har Nyköping inget egenintresse av att dämma. Jag tycker att det är orimligt att vi ska reglera en hel sjö som vi egentligen inte har något intresse i, säger kommunjurist Robert Tholén.
Till en början motsatte sig kommunen kravet från länsstyrelsen, men har nu accepterat det faktum att tillstånd måste sökas hos mark- och miljödomstolen. Senast i oktober 2017 ska ansökan vara färdig.
Arbetet har precis påbörjats och en grupp som ska hålla i arbetet utformas på kommunen. I ansökan ska framgå hur mycket vatten som ska släppas igenom olika tider på året. Och det är här som det kan bli krångligt eftersom det finns motstående intressen.
Det finns markägare kring Båven som inte vill ha för högt vatten för att kunna bruka så mycket mark som möjligt och det finns fritidshusägare som inte vill ha för lågt vatten för att det stör båtlivet. Och så finns boende kring Lidsjön, som ligger nedströms från Båven och kan påverkas negativt om för lite vatten släpps ut från Båven. Till det ska läggas naturvårdsintressen, som exempelvis hur fåglar och den sällsynta malen påverkas av vattenståndet i Båven.
Utöver hela utredningen och domstolsförhandlingen som ska bekostas av Nyköpings kommun kan det tillkomma kostnader för de flera hundra fastighetsägare kring sjöarna som räknas som sakägare i målet. Dessa har nämligen rätt till juridiskt ombud i processen.
– Det är många sakägare, sen får vi hoppas att inte alla har en egen uppfattning, utan att det finns vissa huvudlinjer.
Hur mycket kalaset kommer att gå på vet inte Robert Tholén i dagsläget, men dyrt kommer det att bli.
– Ett antal miljoner kommer det säkert att bli, men hur mycket det landar på vet vi inte.