Lång väntan i Bullersta på besked om Ostlänken

Ovissheten tär. Maria Jägerdéns och Helena Weitzes hus hör till de drygt 400 fastigheter som riskerar att bli inlösta när Ostlänken ska dras fram genom Nyköpings kommun. Nu vill de ha ett besked.

NYKÖPING2016-11-24 06:00

– Vi måste få veta snart, vi måste planera för vår framtid, säger Helena Weitze som har bott i Bullersta i 20 år.

Bullersta ligger i den så kallade utredningskorridoren. Någonstans i korridoren ska snabbjärnvägen dras fram, men exakt var är inte bestämt än. Under första halvan av nästa år kommer Trafikverket att ge besked om den tänkta sträckningen genom Nyköpings kommun.

– Jag har hört om det här med Ostlänken sedan 1995. Inget har påverkat oss i praktiken än. Så ett beslut nu vore bra, oavsett vad det blir, säger Maria Jägerdén.

I början oroade hon sig för om barnen skulle kunna gå kvar i samma skola. Nu har barnen vuxit upp, gått ur skolan och hunnit flytta hemifrån.

– Ovissheten är rätt påfrestande, säger hon.

Grannen Helena Weitze och hennes man har barn som är på väg att flytta hemifrån och de funderar på annat boende. Men innan de får något besked om framtiden för Bullersta ser de det som omöjligt att sälja huset.

Innan Trafikverket kan presentera en tänkt sträcka måste undersökningar av markförhållanden, fornlämningar och naturvärden avslutas.

– Vi vill vara säkra på att hitta rätt linje inom det här området. Vi måste få analyserna färdiga innan vi gör linjevalet, säger Jonas Nimfel, biträdande projektledare för Ostlänken i Nyköping.

I januari hålls ett samråd om nya resecentrum. Efter det ska resten av sträckan presenteras. Först då får Maria Jägerdén och Helena Weitze ett hum om hur deras hus påverkas. Men det är fortfarande bara ett förslag från Trafikverket. Det dröjer ytterligare något år innan besked kommer om hur mycket mark som projektet kommer att ta i anspråk, både under byggprocessen och senare för själva järnvägen.

Därefter inleds förhandlingar med de fastighetsägare som har oturen att ha sitt hus just där järnvägen ska dras.

Även om grannarna på Bullersta får ha kvar sina hus vill de inte bo kvar om spåret hamnar så nära att det behövs bullerplank för att dämpa ljudet.

– Det är inte ett alternativ, säger Helena Weitze.

– Vi flyttade hit för närheten till både naturen och stan. Vi flyttade inte hit för att ha ett bullerplank intill huset med en snabbjärnväg på andra sidan, säger Maria Jägerdén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om