Långa transporterför skolans kött

Bara 15 procent av kycklingen som serveras till skoleleverna av Sodexo kommer från Sverige. Resten importeras. Medan konsumenterna kan välja bort tyskt fläsk och thailändsk kyckling i affärerna har skoleleverna inget val. Och den andra stora matleverantören i stan, ISS, har inte kunnat ge svar på varifrån köttet de serverar kommer.

NYKÖPING2014-06-04 20:00

För snart ett år sedan skulle ISS ha levererat alla måltider till Nyköpings skolor och äldreomsorg, i enlighet med kommunens nya krav. Men kommunens val överklagades av konkurrenten Sodexo och tvisten pågår fortfarande.

– De här upphandlingarna överprövas väldigt frekvent. Nu ligger ärendet i kammarrätten och vi kan aldrig veta när det blir klart där, säger Camilla Larsson, måltidskonsulent på Nyköpings kommun.

I det nya avtalet som skulle ha börjat gälla i augusti förra året ställer kommunen krav på bland annat djurskydd. Max åtta timmars transport till slakt, ingen förebyggande antibiotika till djuren samt att djuren ska vara helt bedövade vid slakt. Men så länge tvisten pågår så gäller det gamla avtalet som inte ställer några sådana krav.

Medan alla andra kan välja svenskt kött eller kravmärkt i butiken har skoleleverna inget val. De serveras kyckling från Thailand och fläskkött från Tyskland utan att det ens deklareras varifrån köttet kommer. Nu finns det föräldrar som har tröttnat.

– Vi stoppar i barnen mat i dag som vi inte vet vad den innehåller. Jag kan laga bra mat hemma och välja ekologiskt och välja bort tyskt griskött, men i skolan har jag ingen koll alls. Jag vill veta att barnen får bra mat i skolan, säger Katarina Bertilsson, som har barn på Herrhagsskolan.

Både hon och Karin Bektasevic, som också har barn på samma skola, tycker att kommunen bör vara mer på hugget när det gäller krav på skolmaten.

– Nu gör de en upphandling som ska gälla flera år framåt, och risken är att de hamnar så väldigt långt efter. Se på Södertälje till exempel, maten lagas på varje skola och de satsar på ekologisk och närproducerad mat, det skulle vara ett bra säljargument för kommunen som vill locka nya invånare, säger Katarina Bertilsson.

– De borde gå i bräschen och visa att det här är en modern kommun som tar de här frågorna på allvar, säger Karin Bektasevic.

Det har blivit möjligt för kommuner att ställa krav på djurskydd i upphandlingar, enligt Camilla Larsson på Nyköpings kommun.

– Ekologiskt är inga problem alls att ställa krav på, men man kan inte garantera att det blir enbart svenskproducerat. Vi ställer krav på kvaliteten.

När det nya avtalet väl börjar gälla kan köttet alltså ändå komma från Thailand och Tyskland, förutsatt att det finns producenter där som följer kraven som ställs.

– Jag tycker ändå det är bättre att välja närproducerat, man får väl skriva in miljöaspekten i upphandlingsvillkoren, säger Karin Bektasevic.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om