Under tisdagen planerar länsstyrelsen att genomföra en naturvårdsbränning i naturreservatet Fräkenkärret i Nyköpings kommun. Det är en del i projektet Life+ Taiga som länsstyrelsen i Södermanland deltar i, tillsammans med 13 andra län från norr till söder.
– En kontrollerad naturvårdsbränning skapar en öppnare skog med fler döda träd, lövträd och en större mångfald av miljöer från stort till smått. Det är bristvaror i dagens skogslandskap, säger Per Folkesson, naturvårdsbiolog på länsstyrelsen i Södermanland som ansvarar för skogsbränningen.
Beslutet om Fräkenkärret kommer att fattas på plats under tisdagen och beror på väderleken. Optimala förutsättningar för en kontrollerad naturvårdsbränning innefattar att det är torrt ute och att vindarna inte är för hårda. Just nu är förutsättningarna goda. Längre fram planeras även en naturvårdsbränning vid Nynäs naturreservat.
Håller vädret i sig är det troligt att en bränning av Ormsjöbergen, ett naturreservat intill Flensjön i Katrineholms kommun, också snart kommer bli av.
– Vi inväntar bra väderförhållanden. Tidigast skulle vi kunna komma till skott i slutet av veckan, säger Per Folkesson.
Anledningen till skogsbränningen av det fem hektar stora naturreservatet är att en del växt- och djurarter behöver naturliga bränder för att överleva och må bra. Då naturliga bränder inte längre sker i samma utsträckning som förr går länsstyrelsen in och gör dem.
Bränningen i Ormsjöbergen är planerad att ske mellan maj och september i år.
– Vi kan bara bränna när det är ganska hög brandrisk. Planerade bränningar görs under kontrollerade former med ordentliga gränser och rätt väderförhållanden som gör att man kan kontrollera elden och se till att den är där den ska vara, säger Per Folkesson.
Länsstyrelsen kommer gå ut med information till de boende i området och till räddningstjänsten om den planerade branden så fort de vet när den kommer äga rum.
– Vi kommer göra folk i trakten och räddningstjänsten medvetna om att det kommer ryka, säger Per Folkesson.