Lärare träffades för att tänka i nya banor

Med bidrag från Regionförbundet Sörmland vidareutbildar Mälardalens högskola under fem dagar lärare från länet. Tanken är att kursen, "entreprenöriellt lärande i skolan", ska ge lärarna verktyg för att göra eleverna mer förberedda inför yrkeslivet.

NYKÖPING2014-01-16 21:40

Under ett antal dagar har 42 deltagare från olika skolor i länet träffats för att lära sig mer om entreprenöriellt lärande men även för att nätverka och utbyta erfarenheter. Ett begrepp som har funnits inskrivet i läroplanen för skola och förskola sedan 2011.

Sara Hägglund, kursansvarig, förklarar att det går ut på att man ska stärka varje individ och se till vad de drömmer om och vill komma någonstans. På torsdagen var det avslutning på kursen som var mycket uppskattad av lärarna.

– Det här betyder väldigt mycket i en lärares liv. Att man kommer ut och får input och nya idéer genom att träffa andra. För även om man är i samma kommun kan man jobba väldigt olika, säger Ann-Louise Svedlindh, lärare på Svalstaskolan.

Hon tycker att hela kursen har varit givande och intressant. Begreppet "det entreprenöriella lärandet" har också blivit lite lättare att förstå sig på menar hon.

– Det har varit lite diffust innan. Nu är det mer konkret och man förstår hur mycket man kan göra för att förändra sitt arbetssätt. Idag har det varit väldigt intressant att se hur alla professionella lärare visat sina projektarbeten vi har slutfört.

Under dagarna som gick fick de även lära sig hur man ska förhålla sig till ny teknik där barnen och ungdomarna många gånger kan vara bättre och mer insatta än lärarna.

– Det är lite av ett paradigmskifte nu där vi går mot ett samhälle där barnen kan lära sig mycket mera hemma. Tvåringar sitter med paddor redan i dag. Då måste vi som är i skolan diskutera hur vi ska ta vara på den teknik och utveckling som vi är i, säger Sara Hägglund.

Charlotte Ohlsson, lärare på Västra skolan, håller med om att det kan vara en utmaning och tar ett projektarbete där lärarna skulle få göra egna filmer som exempel.

– Eleverna kan redan så mycket och de lär av varandra, och även oss, men med stöttning. Då får de också en möjlighet att visa att vi kan ta hjälp av dem, istället för att säga att vi inte kan det här för att därefter lägga locket på.

Något som lärarna tyckte var speciellt intressant var att man skulle våga tänka från fel håll.

– Att man för varje dag som går ska göra något tvärtemot än vad man brukar göra. Då trampar man upp nya stigar i hjärnan och börjar tänka nytt, förklarar Angelina Bergnér från Stigtomtaskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om