Lärarförbundet har gjort en djupdykning och tittat på åldersfördelningen bland lärare i grundskolan. Där konstateras att 70 av lärarna inom grundskolan i Nyköping är 60 år eller äldre och därmed kommer alltså 13 procent av dessa inom en femårsperiod behöva ersättas med anledning av pension.
– Alla kommuner står inför stora rekryteringsbehov och bristen på lärare slår hårt mot en likvärdig skola. Det finns inga genvägar till fler lärare, det handlar om att värna och värdera de lärare man har och möjliggöra bra studievillkor för de som vill bli, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
När det gäller den saken i Nyköping är man i paritet med såväl Sörmland som riket i stort.
Ovanpå den åldrande kåren finns även en oro över att en väldigt stor del av de unga lärarna i kommunen är obehöriga. Bland lärarna som är yngre än 30 år är bara 38 procent behöriga, medan samma siffra är 86 procent för 60-plussarna. Detta att jämföra med de yngsta lärarna i Trosa, där 60 procent är behöriga.
– Den lärarkompetens och erfarenhet som nu pensioneras bort ersätts inte med ny. Det är förödande och riskerar leda till enorma samhällskostnader. Det går inte att spara sig till fler lärare eller bättre skolresultat, ändå är det vad som sker i kommun efter kommun. Riks- och kommunpolitiker måste erkänna allvaret och ta ett samlat grepp, säger Johanna Jaara-Åstrand.