Läslyft en jättesatsning för grundskollärarna

Runt 100 timmars utbildning för varje grundskollärare under nästa läsår.

Nyköping2016-06-14 20:17

Aulan på Culturum är fylld till bredden. Så blir det när alla grundskollärare inom Nyköpings kommunala skola samlas på en gång. Anledningen är startskottet för det läslyft som blir en storsatsning det kommande läsåret.

– Hela satsningen handlar om att få fler lärare att arbeta med elevers läsning och läsförståelse under hela skolgången. Det är lätt att glömma bort att alla ämneslärare, såväl idrottslärare som NO-lärare, har ansvar för att eleven kan tillgodogöra sig det de läst, säger Christian Sandström som är rektor för Stenkullskolan och Sjösa skola.

Han berättar att det är helt olika saker att rent mekaniskt kunna läsa en text och att kunna förstå den och göra något av kunskapen i ett nytt sammanhang.

– Exempelvis kan en text om atomens uppbyggnad vara lätt att läsa, men det kan behövas hjälp att reda ut vad orden betyder. Det handlar om helt olika kunskaper, fortsätter Sandström.

– Det här är en massiv utbildningsinsats. Under nästa läsår ska alla lärare genomgå 90–100 utbildningstimmar inom det här. Det kör i gång i augusti, säger Sandström.

Han tror att läsandet av böcker och tidningar bland yngre elever överlag minskar.

– En del läser fotfarande mycket, men de som inte fastnar läser allt mindre böcker eller läser tidningar tillsammans med någon. Att sitta och tolka text är något som jag tror minskar.

– Det här är något som är extra viktigt för våra tvåspråkiga elever, som kanske inte har något språk som är speciellt välutvecklat.

Från scenen i aulan har universitetslektorn och författaren Barbro Westlund börjat föreläsa om läsförståelse.

– Det går att ta reda på mycket information om varje läsare. Förr trodde man att de som kunde läsa en skönlitterär text kunde läsa allt, men forskning visar att det är något helt annat att till exempel ta till sig en historisk text, säger hon.

Hon berättar att en och samma text kan skilja sig mellan olika stycken.

– Uppbyggnaden kan växla mellan till exempel kronologisk ordning och jämförelser. Det går inte att ha samma strategi för alla texter, textens innehåll är alltid huvudsaken, säger Westlund.

Svensk-, och SO-läraren Sofia Hartzell, på Bryngelstorpsskolan tycker att dagen varit intressant.

– Jag är glad över att även andra ämneslärare får del av det här. För att exempelvis kunna läsa en stickbeskrivning krävs både god läsförståelse och förkunskap, säger hon.

Hennes kollega Charlotta Isaksson, även hon svensk-, och SO-lärare på Bryngelstorpsskolan, berättar att det är en nationell satsning.

– Flera andra kommuner har redan påbörjat det här, men vi startar nu. Det ska pågå i tre år och följas upp nationellt. Det blir jätteintressant, säger hon.

– Förhoppningsvis kommer alla lärare att involvera läs- och skrivutveckling i sina ämnen och fördjupa sig i de olika ämnenas begrepp, fortsätter Isaksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om