Salladsbuffé finns snart sagt i var och var annan matbutik. Hemköp på Spelhagen har tagit idén ett steg längre.
Bredvid salladsbuffén finns i dag stora karotter med varm mat, som potatisgratäng, lasagne, kokt potatis och stek kött. Allt tillagat av butikens egna kockar.
Konceptet är inte helt nytt för butiken – men nu har det utvecklas rejält.
– Gensvaret från kunderna var så bra när vi började med det här att vi bestämda oss för att ta det ett steg till och göra en ordentlig satsning, säger Robin Ljungh.
Tidigare serverades fyra olika rätter per dag. Nu är det åtta. Dessutom har köket fått sig ett ansiktslyft och en helt ny avdelning har byggts för den varma hämtmaten.
Ska ni konkurrera ut stadens restauranger?
– Haha...det vore ju en fjäder i hatten. Men nä, det lär vi inte göra. Det är ju en annan grej att äta på restaurang. Man har sittande bord och kan få ett glas vin till maten, säger Robin Ljung.
Och ni kan inte ha sittande bord här?
– Jo, det finns inga gränser. I framtiden kanske vi kan ha det. Det finns till och med en matbutik i Stockholm som får servera vin. Det kanske skulle kunna bli aktuellt här också.
Enligt Pär Bygdeson, vd på branschorganisationen Livsmedelshandlarna, är salladsbufféer och varm hämtmat en framgångsfaktor för en del livsmedelsbutiker, men inte för alla.
– Det beror mycket på var butiken ligger. Finns det många arbetsplatser runt butiken brukar sådana här satsningar gå bra. Då kan butiken få många lunchgäster, säger han.
Spelar de stigande matpriserna någon roll?
– De slår nog åt båda håll. Det är billigare att köpa hämtmat än att gå på restaurang. Å andra sidan är det billigare att göra en egen matlåda, från gårdagens rester.
Robin Sandell är en av butikens två kockar. Han gillar att verksamheten med varm hämtmat utvecklas, men satsningen är också en utmaning, förklarar han.
– Vi använder i princip bara butikens egna varor och ofta varor med kort hållbarhetsdatum. Det minskar svinnet och är bra för miljön. Å andra sidan får man tänka till för att få fram åtta rätter varje dag, säger han.