Efter att förberett sig sedan i november då eleverna fick en lista på råvaror som de tre tävlingsrätterna fick innehålla och vad dess huvudingredienser skulle vara var det bara att spåna, nöta och öva för att få chansen att vara med och tävla med den bästa trerättersmenyn på temat hållbar och klimatsmart mat. Restauranglärare och coach Robert Rimmevik var stolt över laget.
– Det var en toppendag! De är så duktiga, det enda jag behövde göra var att heja på, säger han.
Laget fick ungefär en månad innan semifinalen veta att de kommit med. Under semifinalen i Göteborg var det hård konkurrens om topplatserna men laget lyckades vinna sin semifinal och gå vidare till riksfinalen.
– Vi blev jättechockade. Vi var så självkritiska under tiden juryn bedömde och tänkte bara på småfelen vi gjort. Därför blev det en chock när de berättade att vi vunnit, säger Lisa Hägglund.
Nu har laget sommaren på sig att inspireras och förbereda sig inför riksfinalen i Växjö den 10-12 september. Eleverna från Nyköping imponerade såpass på juryn under semifinalen att de kammade hem både praktikplatser och sommarjobb.
– Det var ju vår första tävling! Men vi fick jättefin feedback av juryn efteråt och en av jurymedlemmarna erbjöd oss både sommarjobb och praktik på sin krog på Gotland, säger Jonas Gustavsson.
Laget fick högsta totalpoäng av alla deltagande lag under semifinalerna. De är alla tre i laget är överens om att nu är det bara att ladda om och ställa in siktet på att vinna även finalen.