Madelene fick vänta på diagnos i fem månader

Vårdstrulet på Nyköpings lasarett fortsätter. För Madelene Hårseth innebar det flera månaders allvarliga magsmärtor och ett jojoåkande till och från sjukhuset innan hon slutligen fick komma till en specialist.

Nyköping2014-02-09 18:14

När SN träffar Madelene Hårseth och hennes man David så har hon nyligen fått den undersökning på kirurgavdelningen hon väntat på i nära fem månader. Det är två månader mer än den lagstadgade tid som vårdgarantin säger att det ska ta innan man får komma till specialvården.

Madelene Hårseths vårdproblem började i mitten av september förra året när hon fick kraftig värk i magen. Hon hade haft samma problem tidigare så när det högg till i sidan åkte hon direkt till akuten som trots smärtorna inte ville lägga in henne. I stället fick hon smärtstillande och en uppmaning att uppsöka vårdcentralen.

– Jag ifrågasatte det då hon legat inne på både Västerås och Huddinge för samma sak, säger David Hårseth.

Jonas Lindeberg, överläkare på Nyköpings lasarett, förklarar att de har svårt att lägga in alla patienter de vill på grund av den platsbrist som råder. I många fall där man anser att läget inte är akut skickas de då hem i väntan på att få sin diagnos eller träffa en specialläkare. 

– Om det inte verkar vara någon fara så kan utredningen göras med patienten i hemmet, säger han.

På vårdcentralen fick Madelene Hårseth en remiss till kirurgavdelningen men var tvungen att på nytt åka till akuten då smärtorna kom tillbaka.

– När vi kom dit ville de göra likadant som tidigare, skicka tillbaka oss till vårdcentralen. Men efter en lång diskussion lade de in henne ändå, säger David Hårseth.

Under vistelsen på sjukhuset fick Madelene Hårseth intrycket av att både läkare och sjuksystrar var stressade och inte hade tillräckligt med tid för patienterna.

– De tog blodprover och gjorde även en röntgen, men sade hela tiden att allt såg bra ut. Men när jag blev utskriven efter en vecka och skulle få läkarintyget sade läkaren att jag inte skulle bli chockad då de hade gjort vissa fynd, säger hon.

Läkarintyget menade också att hon hade förmåga att arbeta 50 procent. Något hon invände mot då hon kände att hennes smärtor var för stora.

– Då sade de att Madelene var avskriven från lasarettet och att de inte längre hade hand om henne. Vi var tvungna att gå till vårdcentralen igen. När vi kom dit fick vi samma svar som tidigare, att de inte kunde hjälpa oss. Så de skrev en akutremiss till akuten, säger David Hårseth.

Jonas Lindeberg menar att även om inte fel ska ske ökar risken på grund av den press de har att skicka hem patienter från avdelningarna.

– Vi ligger och tullar på vad som är okej. Kommunikationen ska fungera med primärvården men risken för fel ökar när det är ett så hårt tryck på att skicka hem folk, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om