Patent kan ge 40-50 jobb – stor intervju med Studsviks nya vd

Kärnkraftsreaktorer på Studsvik är på spelplanen. 
Men det är inte fokus för bolagets nya vd Karl Thedéen.
– Mycket spännande är på gång, säger han och nämner ett patent som kan ge 40-50 nya jobb.

Studsviks nya patentlösning kan ge 40-50 nya jobb.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2025-03-19 05:00

Nyheten att Nyköping kan bli en kärnkraftskommun släpptes 2023. Med några månaders mellanrum förklarade två bolag – Fortum och Kärnfull next – att de ville undersöka möjligheterna att bygga kärnkraftverk på Studsviksområdet.

På var sitt håll inledde bolagen förstudier och bedömde att de skulle vara klara under andra halvan av 2024. Sedan har det varit tyst om planerna, som skapar hundratals arbetstillfällen i Nyköping om de förverkligas.

– Vår dialog med bolagen som tittar på detta är inte så intensiv. Vad jag vet har läget inte förändrats men det är något som bolagen själva får svara på, säger Karl Thedéen.

Men projekten är fortfarande levande?

– Ja, vad vi vet är läget oförändrat.

undefined
Dialogen om kärnkraftverk på området är inte speciellt intensiv, berättar Karl Thedéen. Men frågan är fortfarande levande.

Karl Thedéen tog på sig vd-hatten för kärnteknikbolaget Studsvik i oktober förra året. Många känner nog igen efternamnet.

Inte så konstigt. Tvillingbrorsan Erik Thedéen är nämligen Sveriges riksbankschef. Och så här i tider av ekonomisk oro förekommer brodern flitigt i media.

Karl Thedéen tar uppmärksamhet kring sin tvillingbror med ro.

– Han vet mycket mer om räntor än vad jag gör. Men jag vet nog mer om kärnteknik än honom, säger han och ler lite finurligt.

Tidigare var Karl Thedéen vd för ett bolag i telecombranschen, och det under en period när innovationer inom telecom förändrade samhällsutvecklingen.

undefined
Karl Thedéens tvillingbror Erik Thedéen är riksbanschef. "Han kan mer om räntor än jag. Men jag kan mer om kärnteknik än honom", säger Karl Thedéen .

Nu hoppas och tror Karl Thedéen att han får göra liknande resa med Studsvik, som med 155 anställda i Nyköping är en av kommunens största privata arbetsgivare.

Precis som telecom kan kärnteknikbranschen sätta stora avtryck på samhällsutvecklingen när utmaningar som energikris och grön omställning ska lösas, menar han.

– Det händer mycket på området och den utvecklingen kan Studsvik vara en del av.

Runt om i världen tittar kärnkraftsbranschen till exempel på möjligheterna att förlänga livslängden på befintliga reaktorer. För Studsvik, som har unik kompetens på att testa materiel från i kärnkraftverk, innebär det stora affärsmöjligheter.

För hur beter sig kärnkraftverkens olika byggstenar över tid?

– Det är något man måste veta om en reaktor ska drivas vidare längre tid än det som tidigare antogs vara den förväntade livslängden. Vi utför sådana tester här och intresset är stort, säger Karl Thedéen.

Samma kompetens lär bli efterfrågad när ny kärnkraftverk byggs. Innan de nya anläggningarna tas i bruk måste de certifieras – och i certifieringsprocessen ingår olika materialtester.

– Även där har Studsvik stora möjligheter. Men det är i ett lite längre perspektiv.

undefined
SMR-reaktorer lyfts ofta fram som ett intressant alternativ när energikrisen diskuteras. Karl Thedéen tror att det i framtiden finns en testanläggning för SMR på Studsviksområdet.

Materieltester är ett av Studsviks nuvarande affärsben och det bidrar till att bolaget befinner sig i en tillväxtfas, med nyrekryteringar ibland annat Nyköping. Dessutom är nya saker på gång som kan skapa ännu mer liv och rörelse på Studsviksområdet.

Tidigare var avfallshantering en relativt stor del av bolagets affär. Men 2016 såldes stora delar av affärsområdet till det franska bolaget Electricité de France (EDF), som i dag driver verksamheten på Studsviksområdet vidare i bolaget Cyclife.

En innovation som bolaget ligger bakom gör dock att avfallshantering åter kan bli en signifikant del av Studsvik.

Runt om i världen finns det enorma mängder tunnor med lågaktivt avfall. Bara i Sverige handlar det om minst tiotusen tunnor.

Förvaringen av tunnorna är dyrbar. Studsvik har patent på en lösning som gör att avfallet i varje tunna kan förminskas, vilket leder till lägre förvaringskostnader.

Metoden, som bolaget kallar indrum, går ut på att föra ner en lans i tunnorna, som sedan bränner upp innehållet. Resultatet blir att innehållet i tio tunnor får plats i en tunna. 

Redan i dag står en demoanläggning på Studsviksområdet. Om några år räknar bolaget med att verksamheten ska kunna vara igång.

– Om planerna förverkligas skulle det skapa mellan 40 och 50 nya jobb, berättar Karl Thedéen.

undefined
Med hjälp av sin patenterade metod kan Studsvik förminska det lågaktiva avfallet i tunnor. En demoanläggning finns nu på området. Om planerna blir verklighet skapas 40-50 nya jobb i Nyköping.
undefined
Innehållet i tunnorna bränns upp. Den aska som blir kvar tar betydligt mindre plats än det ursprungliga materialet och tio tunnor med avfall blir en tunna.
undefined
Karl Thedéen, vd på Studsvik, och Mikael Karlsson, affärsutvecklare, tror att metonen har framtiden för sig. Bara i Sverige finns minst 10 000 tunnor med lågaktivt avfall.
undefined
Tunnan med avfall sätts in i demoanläggningen. Sedan förs en lans ner i tunnan och bränner upp innehållet.
undefined
Demoanläggningen har stärkt bedömningen att metoden kan vara intressant.

Om dialogen om nya regelrätta kärnkraftverk på Studsviksområdet går på sparlåga, är diskussionerna om en närliggande verksamhet desto intensivare.

Flera bolag har nämligen visat intresse av att öppna en testanläggning för SMR-reaktorer på Studsviksområdet, berättar Karl Thedéen.

SMR-reaktorer, en mindre form av kärnkraftverk, är under utveckling och lyfts fram som ett intressant alternativ när samhället i allt högre utsträckning ska elektrifieras.

– I utvecklingsarbete behövs det testanläggningar. Vi har diskussioner med flera bolag om detta.

Studsviksområdet är intressant för SMR-bolagen av flera skäl. Ett av dem är att området har alla tillstånd klara för att bedriva kärnteknisk verksamhet, berättar Karl Thedéen.

– Vi har ett stort område där alla tillstånd är klara. Värdet av det ska inte underskattas. Om ett bolag ska söka tillstånd för den här typen av verksamheter talar vi om en process som tar många år.

En annan omständighet som talar för att en testanläggning för SMR-reaktorer kanske inte är så avlägsen, är att Studsvik sedan en tid tillbaka har en ny storägare.

undefined
"Vi har gått igenom all datatrafik och inte hittat något som tyder på att medarbetaren gjort något otillbörligt", berättar Veronica Fors, hr-chef, och Karl Thedéen, vd, med anledning av den så kallade Kinaaaffären.

Nyligen köpte den schweiziska riskkapitalisten Daniel S. Aegerter drygt nio procent av aktierna i bolaget. Ungefär samtidigt blev Daniel S. Aegerter delägare i Blykalla, ett svenskt bolag som utvecklar just SMR-reaktorer.

– Det är en intressant delägare som klivit in i Studsvik, konstaterar Karl Thedéen.

Hur stor är sannolikheten att det blir en testanläggning för SMR på Studsvik?

– Jag tror att den är ganska stor.

När Karl Thedéen tillträdde som vd hade Studsvik varit ute en del i hetluften. TV4 avslöjade hösten 2024 att en teknisk expert på bolaget hade kopplingar till den kinesiska regimen.

Innan avslöjandet gjordes av media hade Studsvik själva uppmärksammat situationen och informerat den svenska säkerhetspolisen, Säpo, om förhållandet. Kort därefter valde medarbetaren att gå i pension.

– Vi har gått igenom vår datatrafik och inte kunnat se något som tyder på några otillbörligheter. Men vi har lärt oss en läxa och sett över våra rutiner vid anställningar, säger Karl Thedéen.

Studsvik

Bolaget har kontor i fem länder och totalt drygt 500 anställda.

Cirka 155 av dem jobbar på Studsviks anläggning utanför Nyköping. 

Bolaget har kärnteknisk verksamhet inom områdena bränsle- och materialteknik, programvara för härdövervakning och bränsleoptimering, avveckling och strålskyddstjänster samt tekniska lösningar för hantering, konditionering och volymreduktion av radioaktivt avfall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!