Lönn- och björklöven har ändrat färg. Utanför köksfönstret reflekteras höstsolens strålar i regnvattnet som samlats i presenningen till familjen Skepps pool i Svalsta utanför Nyköping.
– Nej, det blev inte så mycket bada. Jag är en badkruka, säger Jenny Skepp.
Hon ser glad ut och hennes ögon spelar, men bakom det öppna anletet gnager en oro, en ängslan över framtiden även om hon försöker slå det ifrån sig.
Jenny Skepp säger att hon vågar titta framåt, vågar drömma om framtiden. Men hon är samtidigt orolig över hur hon ska reagera på cancerbehandlingen, som hon snart ska inleda. Hur sjuk kommer hon bli? Kommer hon tappa håret direkt?
– Jag är jätterädd att inte orka gå med barnen till skolan, som jag gör nu. Vilka biverkningar kommer jag få av medicinerna? Sonen, Jonathan, som är åtta år, är orolig över att jag ska tappa håret. Blir det cellgiftsbehandling kommer jag raka av mig håret med en gång.
Jenny Skepp har en sjukdomshistoria där hon för några år sedan drabbades av utmattningssyndrom. Hon drev en städfirma, fick svårt att sova, som utvecklades till orkeslöshet och ångest. Hon blev sjukskriven.
När hon börjat resa sig från utmattningssyndromen upptäckte hon i duschen i slutet av maj en knöl i ena bröstet. Hon slog knölen i från sig, ignorerade upptäckten. Hon tyckte knölen kändes obehaglig och fortsatte leva som om knölen inte fanns.
Några andra symptom hade hon inte känt. Visst trött, men det var hon ju innan. Kanske lite feberhängig - men hängde det samman med utmattningssyndromen?
I slutet av juli tog Jenny Skepp kontakt med sin vårdcentral, som remitterade henne vidare till bröstcancercentrum i Eskilstuna. Operation följde, en bit av bröstet opererades bort. Nu går hon i väntans tider; strålning, cellgifter eller både och?
I dag är överlevnaden i bröstcancer god. 86 procent av de som fått bröstcancer lever efter fem år, efter tio år är det 80 procent. Sjukdomen drabbar framför allt medelålders och äldre. Färre än fem procent är under 40 år. De fem procenten tillhör Jenny Skepp.
Det gula papperet från dottern Nellie är uppsatt på köksväggen. Bredvid "Fack cancer" står - "Mamma krya på dig!".
– Jag vill se barnen växa upp, säger Jenny Skepp.
Fotnot: Mammografi utförs i Sörmland på kvinnor mellan 40 och 70 år. Kontrollerna utförs med två års intervall.