Försörjningsstöd ska tillgodose hushållets regelbundna utgifter när man inte själv har egen försörjning. Antalet personer som får försörjning via sociala ersättningar och bidrag ökade i Sverige år 2020 med sex procent (SCB) till 13,4 procent av befolkningen i arbetsför ålder.
Och Nyköping har fler jämfört med kommuner i samma ungefärliga befolkningsmässiga storlek som Falun, Örnsköldsvik, Trollhättan Skövde, Uddevalla (SCB:s senaste jämförelser).
Vad det beror på är oklart.
När många uppbär försörjningsstöd betyder det stora kostnader för en kommun.
Revisionsfirman Pwc genomförde nyligen på uppdrag av Nyköping kommuns förtroendevalda revisorer en granskning av arbetet kring de som uppbär försörjningsstöd. I den samlade bedömningen framkom bland annat att de som uppbär försörjningsstöd inte får "ändamålsenliga insatser som kan leda till egen försörjning".
Granskningen pekade också på att vägen till egen försörjning är otydlig, att man bör följa upp resultaten vid åtgärder, bredare samverkan såväl internt som med företagare i kommunen.
Det är just sådana saker som Ahmad Eid anser kan göras bättre, som ska leda till att minska försörjningsstödet för kommunen. Han pekar på att samarbetet med näringslivet måste stärkas, vuxen- och yrkesutbildningen ska styras av behovet på arbetsmarknaden och krav på motprestationer för dem som uppbär försörjningsstöd.
– Vi tycker inte det fungerar alls idag, men vi får inget gehör för våra förslag, säger Ahmad Eid.
Det håller inte ordförande i kompetens- och arbetsmarknadsnämnden Torbjörn Olsson (C) med om. Han säger att den politiska majoriteten, Socialdemokraterna, Centern och Miljöpartiet, avsatt tretton miljoner i budgeten för att minska kostnaderna för försörjningsstöd.
– I december fattade kommunstyrelsen beslut om att skapa 100 praktik- och subventionerade platser och näringslivsenheten håller på att ta fram ett program om samordning. Så vi håller på, säger Torbjörn Olsson och fortsätter:
– Det stora problemet har senaste tiden varit pandemin. Det har varit svårt att få företag att ta emot praktikanter.
Socialnämndens ordförande Marjo Gustafsson (S) instämmer i att frågan har hög prioritet.
I Nyköping har antalet som fått ekonomiskt bistånd på grund av arbetslöshet ökat med 18 procent från maj 2020 till maj 2021. Den ökningen är större än i länet och i riket.