Skolverket har sammanställt antalet behöriga lärare på landets gymnasie- och grundskolor. Resultatet är alarmerande. Var tredje lärare på grundskolan saknar behörighet. I Nyköpings kommun ser det lika illa ut, men värst är situationen på kommunens fristående skolor där nära hälften av lärarna är obehöriga.
– Det är jätteoroande, men bra att siffrorna lyfts fram. Jag känner inte till situationen i Nyköping specifikt, men generellt kan man säga att friskolor ofta är mindre och att det därför är svårare att rekrytera behöriga lärare eftersom man inte kan erbjuda heltidstjänster. Ofta löser man det genom att en lärare som är behörig i ett ämne även undervisar i ett annat, säger Claes Nyberg, vd för Friskolornas riksförbund.
På Kunskapsskolan i Nyköping har man dock bara tillsvidareanställt behöriga lärare.
– Det kan vara besvärligt, det är ju inte en uppsjö som söker de utlysta tjänsterna, men vi har varit väldigt tydliga redan när vi annonserar att vi inte anställer obehöriga lärare, säger Marcus Brunberg, rektor på Kunskapsskolan.
På nystartade Nyköpings högstadium är ungefär 10 procent av de 110 anställda lärarna obehöriga. Bara behöriga lärare nyanställs.
– Dels är det ett lagkrav från och med 2015, men man måste också se på tilltron till utbildningssystemet och se värdet av att de som utbildar andra själva har en utbildning, säger Henrik Eriksson, rektor på Nyköpings högstadium.
SO-läraren Crille Isaksson är inne på samma linje.
– Det måste vara lika viktigt i min profession som i andra att man är behörig. Vem skulle vilja bli opererad av en obehörig läkare?
Även hans elever tycker att det känns tryggt att veta läraren som undervisar är behörig.
– Det känns viktigt att få veta från början, särskilt nu i nian när det är så viktigt med betygen, säger Hanna- Louise Lyckblom.
– Man vill ju veta att man kan det som krävs, så inte läraren säger att det är bra och när man kommer till nästa skola så är det en massa man inte vet, säger Balint Juhasz.
– Man märker nästan på en lärare om den är obehörig. Då blir det tråkiga lektioner där man får göra samma sak hela tiden, säger Jacob Karlsson.
Behörighet är viktigt, men allra viktigast är ändå att man får en bra kontakt med sin lärare. Och den viktigaste egenskapen hos en bra lärare är humor, är trion överens om.
– Har man tråkigt lär man sig ingenting, säger Hanna Louise Lyckblom.
SN har sökt Nyköpings skolchef Anki Stjärna för en kommentar, men inte lyckats nå henne.