Förra året skadades 193 personer på de kommunala vägarna i Nyköpings kommun, 369 stycken räknat per 100 000 invånare. Det placerar Nyköping kommun på plats 277 bland landets 290 kommuner som rankats som mest olycksdrabbade sett till antalet skadade eller omkomna i förhållande till invånare under 2012.
Ju lägre andel som drabbats desto högre upp hamnar en kommun i indexet. Lars Nordquist, verksamhetsansvarig på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF i Sörmland, är inte förvånad över resultatet.
- Nyköping är en kommun med många kransorter så som Tystberga, Jönåker, Stigtomta med fler, och det är många som kör till och från jobbet mellan dessa orter. Det gör att Nyköping får ett ganska högt trafikarbete, det vill säga antalet trafikanter och tidsvistelse i trafiken, i förhållande till många andra kommuner, säger Lars Nordquist.
I Sörmlands län hamnar Trosa kommun på plats 230 i rankingen, Katrineholm på plats 192 och Oxelösunds kommun på plats 274. Något bättre ser det ut för Gnesta kommun som hamnar på plats 152. Där skadades eller dödades 14 personer (134 personer per 100 000 invånare) på de kommunala vägarna förra året.
I hela landet skadades eller dödades 23 034 personer på vägar som kommunerna i Sverige ansvarar för. Lars Nordquist tycker däremot att jämförelsen per invånare inte är helt rättvisande, då det är stor skillnad mellan små och stora kommuner.
- Det spelar in. Den här mätningen tar inte heller hänsyn till ålderstrukturen på befolkningen, och pensionärer spenderar i regel mindre tid i trafiken. Hade vi mätt hur många som vistas i trafiken, båda vad gäller gång- och cykelbanor, så tror jag att vi hade fått ett bättre underlag.
Magnus Bäckmark är trafikingenjör på Nyköpings kommun, där arbetar med att minska antalet trafikolyckor fortgår kontinuerligt. En viktig åtgärd har varit att få ned hastigheterna.
- Vårt fokus de senaste åren har framförallt varit på huvudnätverket, alltså platser där trafiken är som mest, och där hastigheten är mycket högre. Där det i regel finns mycket oskyddade trafikanter har vi bland annat byggt cirkulationsplatser och skapat säkrare övergångsställen genom förskjutningar, avsmalningar eller genom att sätta upp mittrefuger.
Men Magnus Bäckmark vill även passa på att uppmana medborgare till egen försiktighet i trafiken.
- Det bästa man kan göra är att visa hänsyn till andra trafikkanter. Det fråntar inte vårt ansvar men är viktigt för att utvecklingen ska gå åt rätt håll, poängterar han.