De gula seniorhusen på Kungsgatan i Nyköping är relativt nybyggda med bra standard. Här kan en tvåa kosta drygt 6 000 kronor i månaden och en trea gå loss på uppemot 8 000 kronor.
– Marknadshyror, jag vet inte, vi betalar så pass mycket att de förmodligen inte skulle kunna höja hyran så mycket i alla fall, säger Vera Gunnemyr, som trivs bra i lägenheten på översta våningen.
Men när bostadsbristen fortfarande är ett faktum samtidigt som takten på byggandet av nya bostäder avtar efterlyser många marknadshyror. Hennes make Bernt Gunnemyr tror att marknadshyror skulle kunna vara en lösning för att öka bostadsbyggandet.
Det tror även Erik Westerberg, vd för den privata hyresvärden Kungshem som äger och förvaltar cirka 900 lägenheter i Nyköping och Oxelösund.
– Självfallet skulle bostadsbyggandet öka markant, säger han.
Konsekvensen skulle bli att innerstadshyrorna ökade, tror han, men säger att det är oklart hur hyrorna skulle påverkas i Nyköpings ytterområden.
Både Centerpartiet och Liberalerna har krävt fri hyressättning på nybyggda hyresrätter i de pågående regeringsförhandlingarna. Fredrik Lundberg, vd för en av landets största fastighetsägare, anser att det är den rådande hyresregleringen som gör att det inte byggs tillräckligt med bostäder.
Men Johan Eriksson, vd för det allmännyttiga bostadsbolaget Nyköpingshem, tror inte att marknadshyror skulle underlätta på lång sikt. Marknadshyror fungerar bara om det är balans på marknaden, det vill säga om det finns ungefär lika stor efterfrågan som utbud, säger han. Men i dagsläget, med den bostadsbrist som råder, skulle det snarare leda till att socialbostäder skulle behövas.
– Följden skulle bli ökad segregation och skenande statliga och kommunala kostnader för bidrag som följd. De stigande kostnaderna skulle få bäras av skattebetalarna och medlen gå till fastighetsägarna i den situationen, så nej, jag tycker inte att marknadshyror ska införas.
En annan stor fastighetsägare i Nyköping, Victoria park, jobbar på ett annat sätt än andra fastighetsägare och är därför inte intresserade av att införa marknadshyror.
Victoria park har köpt fastigheter i gamla miljonprogramsområden, rustat upp dem och kan därmed höja hyran enligt gällande hyresreglering.
– Vi jobbar inte med nyproduktion utan med cirka 50 år gamla bostäder. Vi uppgraderar våra lägenheter efterhand. Det fungerar bra för oss, säger Ola Svensson, fastighetschef på Victoria park.