Matglädje på Tessin

Barnen på Tessins förskola är inte rädda för att prova nya maträtter. Nu kan förskolan vinna pris för sin matglädje.

Matpris_002.jpg

Matpris_002.jpg

Foto: Fotograf saknas!

NYKÖPING2015-02-01 16:40

– Jag ser barnen som mina gäster, säger Lillemor Eriksson. Hon har en gedigen bakgrund i restaurangbranschen och som egen matföretagare. Nu ordnar hon så 110 barn och ett 20-tal vuxna får finfin lunch varje dag.

Flera gånger tidigare har förskolan gått till semifinal i tävlingen "Arlas guldko". I år är förskolan en av tre finalister och när som helst den närmaste månaden kan juryn komma på besök och kolla att det som står i förskolans tävlingsbidrag faktiskt stämmer med verkligheten.

Maten har en självklar plats i förskolan. Alla är delaktiga och kocken Lillemor och pedagogen Annelie Lindau har jobbat målmedvetet för att få matglädjen att spira bland barn och vuxna. De är särskilt nöjda med satsningen på mat och kultur då föräldrar från olika länder bidrog med recept som användes till fredagsluncherna. Barnen blev stolta och glada när det var dags för "deras" land, berättar Lillemor och Annelie.

Och nu vet barnen också hur man dansar zorba hur en riktig moussaka smakar och kanske kan de säga "hej" på grekiska. De har på samma sätt fått bekanta sig med mat och kultur från flera länder som Ungern, Ukraina, England, Island och Syrien.

Att hjälpa barnen att uppleva maten med alla sina sinnen är centralt för kocken Lillemor och förskolepersonalen. Den laborativa metoden kallas Sapere och ska grundlägga ett intresse och en nyfikenhet för livsmedel och den egna kroppens fysiologi.

Barnen får lukta och känna på råvarorna. De kan måla av en morot och lyssna till ljudet när en kokosnöt faller till golvet. All ny mat introduceras för barnen innan den serveras på faten. Blir det korngryta till lunch har barnen först fått undersöka de okokta grynen.

Räcker matglädjen på Tessin till en förstaplats i tävlingen? I slutet av april vet vi. Då är det stor finalgala i Stockholm. Vinnaren belönas med 25 000 kronor i utbildningsstipendium.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om