Matglädjen kan bli större på Nyköpings lasarett

Målet: stimulera patienternas matlust. Receptet: införa måltidsvärdar, flexibla mattider och bredare matutbud. Det är några av ingredienserna på ett nytt koncept: "Fleximat - härlagad måltidsglädje" som kan bli verklighet på Nyköpings lasarett i framtiden.

NYKÖPING2013-08-19 21:55

Hög hyreskostnad, slitet kök och ineffektiv produktion som i sin tur leder till dyra portioner. I ett förslag till landstingstyrelsen vill man förändra kostverksamheten vid Nyköpings lasarett. Först ut i konceptet "Fleximat - härlagad måltidsglädje" skulle bli att bygga ett nytt kök. Därefter väntar övriga förändringar så som att införa flexiblare serveringstider, bredare matutbud och utbildade måltidsvärdar.

- Vi tror att det här är rätt tid och rätt typ av koncept. Den viktigaste delen är mer kopplad till patienten och måltidsupplevelsen. Det handlar framför allt om att stimulera våra patienter att vilja äta för vi vet att det är en viktig del i deras tillfrisknad, säger Helena Söderquist, förvaltningschef, på FMH-enheten i Sörmland, och en av initiativtagarna till förslaget.

Helena Söderquist berättar att i dag serveras maten en bestämd tid på varje avdelning. Om förslaget går genom vill man i stället införa flexibla måltidstillfällen samt måltidsvärdar som på varje avdelning ansvarar för hantering av kosten från beställning till servering.

- Det här konceptet ger även större valfrihet för patienten som själv kan bestämma när han eller hon vill äta utan att behöva vänta in matvagnen, menar Helena Söderquist.

Måltidsvärdarna lyfter också en del arbete från vårdpersonalen berättar Marianne Backrud-Hagberg, affärsområdeschef på landstingets service AB, och delaktig i arbetsgruppen med förstudien till förslaget.

- Vårdpersonalen har redan mycket att göra. Det här skulle innebära att vårdpersonalen kan koncentrerar sig på vården och matvärdarna på service. Men det måste givetvis ske under ett samarbete, förklarar Marianne Backrud-Hagberg.

Presentation har också betydelse. Tidigare debatter i Stockholm har gått varma om hur måltider till i skolor, sjukhus och äldreboende serveras i svarta plastmatlådor. Nyköping lasarett har däremot hela tiden serverat mat på porslinstallrikar. Något man också kommer att fortsätta med.

- Vi har inga plastlådor i dag. Vi har alltid serverat på porslinstallrikar och det tänker vi fortsätta med. Vi har titta på de sjukhus som har svarta plastlådor och det är inget bra serveringsystem, säger Marianne Backrud-Hagberg, som gjort studiebesök på olika sjukhus för att se hur de byggt upp sin kostverksamhet.

En viktig faktor som funnits med i kalkylen är dessutom miljöaspekten.

- Vi slänger mycket mat i dag. Man överbeställer för att vara på den säkra sidan. Och ibland äter inte patienterna för att det kanske inte var den mat som de var sugna på. Kan vi minska matsvinnet ger det positivt effekt även på miljön, säger Helena Söderquist.

Den 3 september väntar beslut tas från landstingstyrelsen huruvida man ska gå vidare med förslaget eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om