Microgreens Àr det nya gröna pÄ Christineholm

Nyttiga gröna blad som vĂ€xer klart pĂ„ knappt tvĂ„ veckor – det Ă€r den nya inriktningen för Johan Wachtmeister. "Det hĂ€r Ă€r ett nytt sĂ€tt att skapa livsmedel."

Johan Wachmeister tog över verksamheten pÄ Christineholm den första april. Till sin hjÀlp har han sina medarbetare Mattias Larsson, hantverkare, Ida Berzén Lundström, odlare och Stefan Moström, som sköter omgivningarna och gör det snyggt pÄ gÄrden.

Johan Wachmeister tog över verksamheten pÄ Christineholm den första april. Till sin hjÀlp har han sina medarbetare Mattias Larsson, hantverkare, Ida Berzén Lundström, odlare och Stefan Moström, som sköter omgivningarna och gör det snyggt pÄ gÄrden.

Foto: Jens Alvin

Nyköping2020-04-26 17:28

– Om Ida sĂ„r pĂ„ mĂ„ndagen kan vi skörda fredagen i veckan dĂ€rpĂ„. Det tar cirka elva till tolv dagar innan vi har en fĂ€rdig produkt. SĂ„ sĂ€ger Johan Wachtmeister, som Ă€r Ă€gare till Christineholm utanför Nyköping, som tillsammans med Ida BerzĂ©n Lundström sköter odlingen pĂ„ gĂ„rden.

Johan rĂ„kade höra talas om Microgreens och började söka pĂ„ nĂ€tet för att se vad det var. 

– Det visade sig att det var lĂ€tt att starta upp, lĂ€tt att skala upp, det var nĂ€rproducerat och det var nyttiga vitaminer som Ă€r otroligt goda, sĂ€ger han.

Broccoli, rĂ€disa och senap Ă€r nĂ„gra exempel pĂ„ vad som odlas pĂ„ gĂ„rden. Men det gĂ„r att odla de flesta grönsakerna. Fröna sĂ„s pĂ„ hampamattor som man först blötlĂ€gger pĂ„ en bricka. Sedan stĂ€lls den in i mörker i cirka fem dagar. 

– Sedan tar vi fram brickan i ljuset och dĂ„ fĂ„r fröna vĂ€xa vidare under vĂ€xtlampor och blir fĂ€rdiga efter fem till sex dagar, sĂ€ger Ida BerzĂ©n Lundström. 

Microgreens har en hög koncentration av nÀringsÀmnen och den karaktÀristiska smaken av till exempel senap och rÀdisa kÀnns verkligen nÀr man smakar pÄ bladen.

– Jag vill att man ska Ă€ta mycket av det hĂ€r. Det Ă€r bĂ„de gott och nyttigt och det ska vara en naturlig del av en mĂ„ltid, sĂ€ger Johan.

Första tanken var att sÀlja de smÄ bladen till lokala restauranger i Nyköping. Men precis nÀr Johan började marknadsföra sin idé i början av mars drogs ridÄn ner.

– Vi började Ă„ka ut till restaurangerna precis nĂ€r coronakrisen bröt ut. Vi fick bra respons, de tyckte idĂ©n var bra men det var fel tid. IstĂ€llet fick vi testa och pröva lite mer. Men nu ska vi bearbeta livsmedelsbutikerna istĂ€llet, sĂ€ger han.

GĂ„rden Christineholm ligger strax utanför Nyköping, vid EskilstunavĂ€gen, och har varit i familjen Wachtmeisters Ă€gor i mĂ„nga Ă„r. Nu driver Johan verksamheten efter att han tog över gĂ„rden av sin far Carl den första april i Ă„r. 

– Det Ă€r kul att jobba med det hĂ€r och förvalta arvet vidare. Familjen har haft gĂ„rden sedan 1795, sĂ€ger Johan.

Johan flyttade ifrĂ„n gĂ„rden 1996 för att studera och jobba, men nu har han flyttat tillbaka. Under tiden som gĂ„tt har bĂ„de mjölkproduktionen och jordbruket försvunnit frĂ„n gĂ„rden sĂ„ Johan ville göra nĂ„got nytt, men som Ă€ndĂ„ hĂ€nger ihop med Christineholm. 

– Det hĂ€r Ă€r ett nytt sĂ€tt att skapa nĂ€rodlat livsmedel, vilket man gjort pĂ„ Christineholm Ă€nda sedan man började bruka jorden, sĂ€ger Johan.  

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!