Miljöstrategen: Bråttom att minska utsläppen i Nyköping

Ökad nederbörd, höjd havsnivå och översvämningar. Om inte koldioxidutsläppen minskar kan det bli verklighet i Nyköping, menar miljöstrateg Maria Brantö.

Maria Brantö, miljöstrateg på Nyköpings kommun.

Maria Brantö, miljöstrateg på Nyköpings kommun.

Foto: Roger Sundberg

Nyköping2024-09-21 19:10

Nyheten i korthet

  • Nyköping riskerar att drabbas av översvämningar och höjda havsnivåer i framtiden om inte koldioxidutsläppen minskar, menar Maria Brantö, miljöstrateg vid Nyköpings kommun.
  • Uppskattningen är att om en av åtta fossila aktiviteter per person byts till ett fossilfritt alternativ per år skulle utsläppen minska i den takt som krävs för att hålla koldioxidbudgeten, menar Maria Brantö.

– Om vi inte minskar utsläppen alls är återstående budget förbrukad inom sju år, säger Maria Brantö, miljöstrateg på Nyköpings kommun.

Hon syftar på hur mycket koldioxid Nyköping kan släppa ut fram till 2045, då Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser. Via FN:s klimatpanel bestäms hur mycket utsläpp vi maximalt kan ha för att klara Parisavtalets mål – att den globala medeltemperaturen inte ska höjas med mer än två grader.

Utsläppen behöver minska med drygt 13 procent årligen i Nyköping om budgeten inte ska spräckas, och det är väldigt bråttom, enligt Maria Brantö.

Är det här målet något vi kan nå?

– Det är jättesvårt att säga, men jag måste ändå tro att vi klarar det om alla hjälps åt. Det kommer att vara stora ansträngningar för oss alla, men vi måste klara det. Men visst ser det svårt ut.

Vad händer i Nyköping om inte koldioxidutsläppen minskar tillräckligt?

– Jag tror att vi på sikt kan se ganska höjda havsnivåer. Vi är en kuststad så vi kommer drabbas av översvämningar, både till följd av ökad nederbörd men också för att havsnivån höjs.

undefined
Utsläppen av koldioxid som trafiken genererar är den största miljöboven i Nyköping, menar Maria Brantö.

Den här veckan pågår "Klimatveckan" i Nyköping. Den arrangeras i samband med "Europeiska mobilitetsveckan", vars syfte är att uppmuntra till hållbara resor. Transporterna i Nyköping är största boven i dramat och där behövs förändringar, enligt miljöstrategen:

– Vi behöver bygga ut laddinfrastrukturen, både externt och internt. Vi kommer att ställa om vår egen fordonsflotta och driva den med mer förnybara bränslen och el.

Gör kommunen tillräckligt för att Nyköping ska klara koldioxidbudgeten?

– Vi försöker i alla fall, men till syvende och sist är det varje individs val. Där kan ju inte vi bestämma riktigt att man ska hoppa upp på cykeln istället för att ta bilen. Jag tror väldigt många vet vad som behöver ske och vad vi behöver göra, men livet pågår. Ibland behöver man ta bilen ändå, det behöver man vara ödmjuk inför.

Maria Brantö tillägger att kommunen "säkert kan göra mer", och ger exemplet att ställa hårdare miljökrav vid upphandlingar.

Har Nyköpingsborna gjort tillräckligt?

– Nej, det kan vi inte ha gjort, eftersom vi inte minskat i linje med koldioxidbudgeten.

Vad ska var och en av oss göra för att klara budgeten?

– Se över hur man konsumerar. Nyttja det man redan har i större utsträckning. Uppskattningen är att om en av åtta fossila aktiviteter per person byts till ett fossilfritt alternativ per år skulle utsläppen minska i den takt som krävs för att hålla koldioxidbudgeten.

Fossila aktiviteter kan till exempel vara bilresor, flygresor och inköp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!