– Det är fruktansvärt varmt, säger Anita Grede samtidigt som hon räcker över en varsin läskande apelsin till bildhuggarna, tillika far och son, Bengt-Erik Nilsson och David Nilsson. Den gångna helgen har de tre tillbringat vid utkiksplatsen "Blåbärskullen" vid den östra delen av Skavsta flygplats landningsbana, där det tredje och avslutande delen i Anita Gredes rastplatsprojekt "Moder jord vid Skavsta" ska uppföras.
Helgens rekordvärmebölja har varit tuff för alla tre, men i synnerhet för Bengt-Erik och David som för en dryg vecka sedan lämnade ett kylslaget Umeå för att ta itu med den gamla eken som ska omstöpas till den 2.60 meter höga träskulpturen Moder jord.
Förra hösten beviljade Nyköpings kommun över en halv miljon i bidrag för uppförandet av skulpturen, som ska stå klar den 4 september då Flygmuseet F11 firar 25 år. Därmed är nästan 20 år av processande över för Anita Grede och övriga samarbetspartners i "Rastplatsprojektet".
Anita Grede började omedelbart leta efter hantverkare som kunde hjälpa henne att forma den stora skulpturen och valet föll på Norrlänningarna Bengt-Erik Nilsson och David Nilsson.
– De är de enda i hela Sverige som kan jobba på ett klassiskt vis med en ekstam på 3 ton. Även om vi samarbetar till hundra procent, är det de som gör själva kroppsjobbet, säger Anita Grede.
– Kroppsarbete är inte ordet, inflikar David Nilsson och ber undertecknad hålla i en av motorsågarna som används i "snideriarbetet". Tiokilosbjässen är minst sagt otymplig.
Själva eken har en omkrets på 3.40 meter och avverkades utanför Stigtomta för cirka en månad sedan. Men volymen på arbetsmaterialet avskräckte inte de båda bildhuggarna.
– Jag hörde redan vid första samtalet på telefon att Anita har en personlighet och att själva projektet visserligen lät svårt, men inte omöjligt. David fick resa ner först för att ta reda på mer. När han kom hem sade han: "Vi fixar det här", berättar Bengt-Erik Nilsson.
Det första mötet följdes av flera och även om uppdraget är att ta bort allt trä från stammen som inte är "Moder jord", så är allt planerat i minsta detalj.
– Den här exaktheten som David och Bengt-Erik bidrar med har jag oerhörd respekt för. Jag är mer indirekt och trodde till en början att vi skulle kunna gå mer på känsla. Men David har lärt mig "att ett mått ljuger aldrig" så trots storleken är det millimeterprecision som gäller, säger Anita Grede.
Sprickan i "ryggen" på "Moder jord" är ett exempel på bildhuggarnas noggrannhet. Genom att tvinga skulpturen att spricka på baksidan, förhindrar de att den spricker i ansiktet som kommer vara mer detaljerat en ryggsidan. På grund av fuktigheten i stammen görs arbetet i etapper och efter helgens arbete ska den blivande "Moder jord" vila i åtta dagar innan Nilssons åter tar itu med den voluminösa kroppen.
Eftersom att skulpturen ska uppföras vid en flygplats har projektet varit omgärdat av en rad säkerhetsbestämmelser. Men nu är det klart att "Moder jord" ska placeras strax nedanför själva utkikskullen och redan nästa vecka tar markarbetet vid.
– Den här platsen är som lugnet i stormens öga och känns som helt rätt ställe för "Moder jord".