Hur påverkar de dyra hyrläkarna antalet vårdplatser på psykiatriska kliniken?
– Vi får ju anslagspengar som är en påse med pengar, så när det kostar får vi ju avsätta medel till det. Men hyrläkarkostnaderna motsvarar bara tre eller fyra procent av klinikens budget och det är inte de kostnaderna som styr hur många vårdplatser som finns, säger Johan Hellström, verksamhetschef på psykiatriska kliniken på Nyköpings lasarett.
Men om hyrläkarna kostar drygt sex miljoner och de är dubbelt så dyra som anställda läkare skulle man ju spara tre miljoner kronor, vilket motsvarar tre vårdplatser på ett år.
– Det går inte att omsätta på det sättet, däremot skulle man ju kunna omsätta det i antalet läkartjänster och då får vi två specialister för en hyrläkare. Problemet är att det finns färre specialister än tjänster. Det är ett glapp som är magnifikt stort i primärvården, inom psykiatrin håller vi på att utbilda oss ur det.
Vad är lösningen på problemet?
– Ambitionen är att utbilda våra egna läkare och det håller vi på med. Nu är det populärt att utbilda sig inom psykiatrin, så jag har gott hopp om att det går.
Johan Hellström påpekar att det är mycket resurskrävande med vårdplatser inom psykiatrin och att det främst beror på kostnaden för sjuksköterskor och mentalskötare.
– Om jag fick utökade resurser skulle jag inte satsa på fler vårdplatser, utan på öppenvård. Det är inte antalet vårdplatser som är den svaga länken i kedjan, utan svårigheten att få till bra öppenvårdsplaneringar. Framtidens psykiatri kommer bestå av flexibla öppenvårdslösningar och inte av sjukhusvård.