– Med obehörig skolsköterska menas en grundutbildad sjuksköterska som saknar specialistutbildning som distriktssköterska, barnsjuksköterska eller skolsköterska, förklarar Maria Fredriksson, verksamhetschef för elevhälsans medicinska insatser i Nyköpings kommun.
Det är enbart på specialistutbildningarna som man fördjupar sig inom barns och ungdomars hälsa och utveckling, samt får behörighet att ordinera vaccinationer enligt det allmänna svenska vaccinationsprogrammet för barn och unga, berättar Maria Fredriksson.
– Man kan inte riktigt fullt ut göra arbetet om man saknar den fördjupningen.
I nuläget har 11 av kommunens 20 skolsköterskor någon av dessa specialistutbildningar.
– Jag önskar att alla skulle ha det. Det råder brist på sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor i landet och vi konkurrerar med regionen, friskolor och närliggande kommuner om kompetensen, säger Maria Fredriksson.
Hon förklarar att de specialistutbildade skolsköterskorna får en tyngre arbetsbörda då de måste ordinera vaccinationer åt skolsköterskorna som saknar behörighet.
– Man börjar väl tycka ibland att det är lite orimligt eftersom det inte ges någon kompensation för de extra arbetsuppgifterna.
Att nästan hälften av skolsköterskorna är obehöriga är inget som påverkar patientsäkerheten, menar Maria Fredriksson.
– Vi har väldigt många skolsköterskor som är otroligt kompetenta. Alla barn får lika god vård och det drabbar inte eleverna på något sätt. Det är mer en organisatorisk fråga.