Allt det förbrukningsmaterial som använts mest frekvent inom vården finns numera samlat i stora lager, så kallade sekundärförråd, på länets sjukhus. Sammanlagt rör det sig om cirka 6 000 olika artiklar.
Sist ut att få sitt förråd invigt var Nyköpings lasarett.
Tidigare fanns det inga sådana här reservförråd på sjukhusen, utan varje enhet fick själv beställa sina varor från leverantören, och hoppas på att få rätt materiel i rätt tid, förklarar Josefine Lindberg, projektledare för införandet av sekundärförråden.
Projektet har pågått under flera år och är alltså inte en direkt följd varken av pandemin eller av det stora haveriet med leveranser från Apotekstjänst förra året. Då drabbades flera regioner av stora leveransproblem av sjukvårdsmaterial.
Men förråden på sjukhusen har gjort att Sörmland klarat kriserna bättre än vad som annars varit fallet, enligt Josefine Lindberg.
– Vi hade materiel, även om det kunde vara på håret ibland, säger hon.
Med förråden finns det alltid en buffert av förbrukningsmaterial. Men framför allt har arbetssättet förändrats i grunden sedan förråden infördes, betonar Josefine Lindeberg. Tidigare fanns det ingen övergripande koll på materielen, eftersom varje enhet skötte sina egna beställningar. Det gjorde det också svårt att omfördela material inom regionen, om det uppstod brist någonstans.
– Nu vet vi precis hur mycket engångsartiklar som finns överallt på våra sjukhus, i vartenda förråd på varenda enhet, säger Josefine Lindberg.