Nu ska staden odlas

Med majs, pumpor och bönor intar gruppen Omställning Nyköping stadens grönytor. Till att börja med intill Magasinet. – Det här är startskottet, säger Tanja Lokamo.

Foto: Fotograf saknas!

NYKÖPING2015-05-01 09:49

– Här kommer majsen att stå och så kommer det slingra sig härliga bönor och längst ner finns pumpor som behåller fuktigheten i jorden. Och så lite solrosor kanske.

Trädgårdsmästare Eva-Kerstin Lundborg målar upp en bild över hur slänten intill Magasinet ska se ut i slutet på säsongen. Än är det bara en liten jordplätt och några pallkragar med jord men planerna är desto större.

På asfalten ligger en stor hög jord som kommunen har kört dit. Den ska placeras ut i slänten som ska bli en terrassodling.

– Här finns utrymme, verktyg och frön. Det är bara för folk att komma hit och odla, säger Karl Sjöberg.

Det är Magasinet och gruppen Omställning Nyköping som samarbetar när stadsodlingsprojektet drar i gång i Nyköping. Och på söndag är det kick-off med fröbytardag, workshop och nässel- och kirskålssoppa.

– Alla är välkomna. Gammal som ung, lång som kort, säger Eva-Kerstin Lundborg.

Odlingen vid Magasinet är startskottet på det som odlingsentusiasterna tror kan sprida sig över staden.

– Du kan odla var som helst. Kolla med hyresvärden första bara om det är okej, säger Tanja Lokamo.

Andra bra marker som lämpar sig för odling är de små lekplatser som kommunen har beslutat att ta bort. Eva-Kerstin Lundborg har varit i kontakt med kommunen och föreslagit att lekplatserna blir nästa steg för Nyköping i den stadsodlingstrend som har spirat länge runt om i flera av världens storstäder. F

– Det finns inget som är så gott som egenodlat, säger Eva-Kerstin Lundborg.

Tanja Lokamo påpekar att det är klimatsmart eftersom mattransporterna minskar och marken används effektivt. Men odlingen har också ett pedagogiskt och ett socialt syfte.

– Det är viktigt att kunna odla sina egna grönsaker, säger Karl Sjöberg.

Även om det inte finns brist på mat i Sverige, pekar forskare från bland annat SLU på att medvetenheten om matproduktionens villkor kan öka med urban odling. Den sociala biten lyfts också fram, även om det finns en risk att de som inte vill delta utesluts från offentliga eller halvoffentliga platser.

– Det är en viktig social aktivitet där du träffar människor du annars inte skulle träffa, säger Brita Sundelin.

Gruppen hoppas att odlingarna kring Magasinet ska inspirera fler Nyköpingsbor att börja odla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om