– Självklart är vi positivt inställda till den nya lagen men vi är fortfarande skeptiska på hur det ska fungera i praktiken, säger Jimmy Fågelqvist VD på Hemköp i Nyköping.
Den nya lagen börjar gälla den 1 mars. Tillträdesförbud ska gälla för en viss tid, högst ett år. Sedan kan det förlängas med högst ett år i taget.
– Vi har jobbat med det här i många år. Det har varit efterfrågat och äntligen är lagen på plats, säger Svensk handels presschef Hans Tjernström Carraro.
Det är butiken som måste göra en skriftlig ansökan om tillträdesförbud. Sedan är det åklagaren som prövar frågan. Jimmy Fågelqvist har respekt för det svenska rättsväsendet men han tror att den nya lagen kan bli en skrivbordsprodukt.
– Risken finns att allt tar för lång tid. Det måste vara ett snabbt arbetssätt som är smidigt för både oss, åklagare och polis, säger han.
I början av januari var det en incident i butiken på Arnöleden. Det var en man som misstänktes för att ha stulit varor och efter det försökte han köra över en ur personalen med sin bil.
– Om vi tar en återfallsförbrytare, som det var i det här fallet, flera gånger känns det rimligt att vi själva ska kunna stoppa den personen, säger han.
Det finns stora problem inom handeln idag och våra medarbetare har en otrygg miljö menar Jimmy Fågelqvist.
Jens Cederholm, butikschef på Ica Trossen i Trosa, hotades i november 2019 av en ung man. Han tycker att det känns jättebra att domen träder i kraft.
– Det här välkomnar vi absolut. Hade den här lagen funnits tidigare hade vi kunnat förebygga händelsen när jag blev hotad, säger han.
Men precis som Jimmy Fågelqvist tycker Jens Cederholm att enkelheten är viktig.
– Det måste vara snabba ledtider från att vi gör anmälan till att vi får möjlighet att använda tillträdesförbudet, säger han.
De områden inom handeln som har mest problem är livsmedel, elektronik och sport och fritid. Den nya lagen kommer inte lösa all brottslighet som finns inom handeln. Men det här blir en viktig markering från samhället menar Hans Tjernström Carraro.
– Nu kan de här kunderna inte bete sig hur som helst och sedan ändå komma tillbaka till butiken. Nu får vi ett verktyg och det är så välkommet, säger han.
Det är livsmedelshandeln som sticker ut mest.
– V ser det i våra mätningar som vi gör via vår trygghetsbarometer, säger Hans Tjernström Carraro.