Ny migrationslag rör upp känslor: "Ytterst olyckligt"

Stor frustration och många frågor när kommunen informerade om migrationslagen som snart träder i kraft. "Våra händer är helt bakbundna", säger integrationsstrategen.

"Vi upplever att andra kommuner gör mer för att hjälpa ukrainska flyktingar. Många här känner att kommunen vill att vi ska åka tillbaka till Mariupol, men det går ju inte" säger Tatiana Popova, Anna Mesuisina och Natalia Krapyrka.

"Vi upplever att andra kommuner gör mer för att hjälpa ukrainska flyktingar. Många här känner att kommunen vill att vi ska åka tillbaka till Mariupol, men det går ju inte" säger Tatiana Popova, Anna Mesuisina och Natalia Krapyrka.

Foto: Malin Stenberg

Nyköping2022-06-25 04:46

– Jag kan inte förstå hur de kan göra såhär mot oss. Men vi kommer hålla ihop och försöka lösa det här, säger Tatiana Popova.

I dag bor det 118 ukrainska flyktingar i Nyköpings kommun, alla dessa i vad som kallas EBO. Det innebär att de bor hos värdfamiljer eller har ordnat en annan bostad själva. Enligt en ny lag som träder i kraft den 1 juli måste de ta kontakt med Migrationsverket och flytta till ett evakueringsboende om de behöver hjälp att hitta en ny bostad. Därefter placeras de någonstans i Sverige efter en fördelningsmodell – och kommer sannolikt inte hamna i Nyköping. Nyligen höll kommunen ett informationsmöte om lagen.

Tatiana Popova kom till Nyköping från Chernihiv med sina tre barn i mars. Under våren har hon arbetat som studiehandledare på Nykomsten och familjen har fått bo gratis i en privat lägenhet.

– Jag behöver börja betala hyra nu och min lön räcker inte till det som begärs. Så jag måste hitta en billigare lägenhet på egen hand. Vill jag ha hjälp måste jag flytta ifrån Nyköping berättar hon.

undefined
Många känslor drogs upp under mötet. Flera deltagare uttryckte stor frustration över att det inte ska kunna vara enklare att stanna i den kommun man redan etablerat sig i.

På etableringsenheten Nykomsten befinner sig ett flertal familjer, folk hälsar bekant och några barn leker. När Integrationsstrategen Åsa Lindholm berättar om den nya migrationslagen märker man att stämningen blir alltmer besvärad. Flera gånger avbryts Lindholm av frustrerade deltagare. Familjerna har hunnit etablera sig i området, lära känna varandra och staden. Vissa har redan fått jobb och barnen har börjat skolan. Många barn har även behov av extra stöd och vård och det vore traumatiskt för dem att tvingas flytta igen. Några deltagare är uppenbart upprörda och menar att kommunen inte vill besvara deras frågor.

– Vi kan inte göra något åt det här beslutet, våra händer är helt bakbundna, säger Åsa Lindholm när deltagarna frågar varför kommunen inte kan hjälpa till mer.

undefined
Höll i mötet gjorde Annkristin Mellgren, säkerhetssamordnare på Nyköpings kommun, Åsa Lindholm, Integrationsstrateg på Nyköpings kommun och Ihsan Batti, resulatenhetchef på Nykomsten, kommunens enheten för nyanlända skolelever. Även dem ser stora problem med den nya lagen.

Tatiana Popova menar att det inte borde vara så svårt för kommunen att göra mer och att onödigt mycket byråkrati försvårar etableringsprocessen. Hon upplever att kommunen inte anstränger sig tillräckligt.

Enligt kommunen själva står de maktlösa och ser stora problem med den nya lagen.

– Jag tror att alla kommuner har uttryckt en oro för vad det här kommer innebära och det är en ytterst olycklig situation som uppstår. Men vi kan inte förhindra det, utan det ligger på lagstiftaren, det vill säga staten, säger Åsa Lindholm till SN.

undefined
Ett tjugotal familjer deltog på informationsmötet för ukrainska flyktingar som kommunen arrangerade på tisdagskvällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!