– Lön och arbetsbelastning, det är de två största punkterna, säger Lena O'Connor, ordförande för Lärarförbundet i Nyköping, och syftar på de två viktigaste faktorerna till att det råder stor lärarbrist i kommunen.
– Detta gäller inte bara Nyköping, utan lön och arbetsbelastning är ett nationellt problem, fortsätter hon.
SN har tidigare under året skrivit om att flera Nyköpingsskolor kan komma att behöva dra ner på sin personal, bland annat på grund av miljonunderskott och politikernas skärpta krav på att skolorna upprättar en balanserad budget.
Men enligt Lena O'Connor råder inte bara lärarbrist i Nyköpings kommun, utan även av vikarier som kan hoppa in på skolorna.
– Förskolan har ju husvikarier, men det täcker inte på långa vägar behovet. Inom skolan är det i princip tomt, säger hon.
Färre ordinarie lärartjänster och inga vikarier som kan täcka upp där det behövs innebär att arbetsbelastningen för de lärare som är kvar ökar.
– Då försvinner bland annat planeringstid och skolutvecklingstid, säger Lena O'Connor, som menar att Nyköpings kommun på grund av detta, och sämre löneutveckling, tappar lärare till Oxelösund, Trosa och Södertälje.
– Vi efterfrågar en rekryteringsstrategi. Hur ska vi i Nyköping göra för att lärare ska välja oss framför Trosa, Södertälje och Oxelösund, där man betalar en betydligt högre lön? frågar sig Lena O'Connor.
Enligt Kent Pettersson (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Nyköping, är en sådan strategi faktiskt på gång.
– Den håller divisionen för barn, utbildning och kultur på att arbeta fram, säger han.
Petter Söderblom (M), andre vice ordförande i samma nämnd, menar att rekryteringsstrategin är en förutsättning för att Nyköpings kommun ska kunna söka det statsbidrag som regeringen utannonserade i våras. Av den anledningen måste strategin vara färdig i september för att man ska ha en chans att kunna tal del av bidraget som bland annat ska öka antal lärare och minska klasser och grupper på skolorna.
– Jag tror helt klart att vi måste bli en attraktivare arbetsgivare. Det är det som är lösningen på det hela, säger Petter Söderblom.
– Jag hoppas trenden vänder till nästa läsår, avslutar Kent Pettersson.