Gränsen för vad som är tillåtet respektive förbjudet att ta emot är svårbedömd, skriver kommunen i sina riktlinjer. Det handlar om förmånens värde och art, mottagarens position och i vilket sammanhang förmånen erbjuds eller delas ut.
Reglerna är särskilt hårda för personer med uppdrag där medborgare är i beroendeställning, till exempel hemtjänstpersonal. Där råder i princip nolltolerans mot gåvor. Det händer förstås att nöjda vårdtagare eller anhöriga vill ge en belöning till personalen. Den ska i så fall vara högst blysam för att personalen ska kunna tacka ja.
"Om en enskild eller anhörig vill visa uppskattning genom att överlämna något utan egentligt ekonomiskt värde såsom blommor eller choklad kan detta godtas", skriver kommunen.
Stopplamporna ska lysa om en anställd eller förtroendevald blir erbjuden pengar, en betald nöjesresa, ett lån eller erbjudande om varor och tjänster för privat bruk "på icke marknadsmässiga villkor". Kommunen varnar också för medlemskap i exklusiva klubbar.
Det finns inga exakta beloppsgränser eller absoluta regler för vad som kan betraktas som muta. Även en gåva av ringa värde kan anses som muta i en rättslig prövning. Men kommunen lämnar fritt fram för gåvor som inte kan anses påverka uppdraget och ger exempel som nyckelringar och pennor.
Riktlinjerna mot mutor ska fastställas av kommunfullmäktige.