Lagom till tredje advent, den 11 december, blir det fler avgångar till för tågen i Sörmland. På Nyköpingsbanan ökar turerna på vardagar från 14 till 17 i varje riktning. På Västra stambanan ökar regionaltågen till Gnesta från tio till tolv avgångar i varje riktning på vardagarna.
– Jaaa, vad bra!
Nora Franzén och Matilda Öhman pendlar till gymnasiet i Norrköping och ser fram emot fler avgångar från Nyköping. Även Bo Emlén, som åker till Stockholm då och då, tycker att det är svårt att hitta en passande tid.
– Det är absolut bra med fler avgångar, säger han.
Utökningen är en del av den långsiktiga trafikplan som Mälab (där Sörmlandstrafiken är en del) arbetar med. Till att börja med gynnas framför allt de som pendlar till Nyköping från Stockholm, eller från Nyköping söderut. Men på sikt väntas ännu fler avgångar på Nyköpingsbanan, men för att det ska bli verklighet måste dels citybanan tas i drift och dels nya tåg köpas in.
– Nästa steg är att lägga på ytterligare avgångar och tätare trafik från Nyköping till Stockholm på morgnarna och åt andra hållet på eftermiddagarna. Men för det måste vi invänta våra nya fordon, säger Göran Gullbrand, ansvarig för trafik- och infrastrukturfrågor på Mälab.
De nya tågen väntas till 2020 och de är en förutsättning för att trafiken på Nyköpingsbanan ska kunna öka. Och en förutsättning för att regionen ska köpa in egna tåg är Citybanan i Stockholm.
Sörmland har betalat 600 miljoner kronor för Citybanan, landstinget stod för halva kostnaden och kommunerna delade på resten. Den första effekten för Sörmlänningarna av att Citybanan öppnar är förhoppningsvis färre förseningar.
– En effekt är att vi får en bättre punktlighet. I dag är det så pass trångt att det påverkar punktligheten negativt, säger Göran Gullbrand.
Det finns flera flaskhalsar på dagens spår och en av dem finns i centrala Stockholm. Men Nyköpingsbanan, med bara ett spår utgör också en flaskhals, liksom spåret mellan Järna och Gnesta där många tågföretag slåss om att får köra. Men med Citybanan blir det en flaskhals mindre och störningar kan lättare avstyras.
– Men vi blir av med en riktig flaskhals i centrala Stockholm och det är konkret det som är skillnaden, säger Peter Hulegård, enhetschef vid Trafikverket i region Stockholm.