Nya vårdplatser för barn i Nyköping kan dröja till efter 2027

Förslaget att skjuta upp öppnandet av dygnetruntöppna vårdplatser för barn i Nyköping möter hård kritik från vårdpersonalen. På tisdag ska politikerna besluta i frågan.

Barn- och ungdomskliniken i Nyköping ser ut att få vänta på nya, dygnetruntöppna vårdplatser. I dag finns dagverksamhet på mottagningen i Nyköping, men sjuka barn som behöver läggas in måste transporteras till Eskilstuna.

Barn- och ungdomskliniken i Nyköping ser ut att få vänta på nya, dygnetruntöppna vårdplatser. I dag finns dagverksamhet på mottagningen i Nyköping, men sjuka barn som behöver läggas in måste transporteras till Eskilstuna.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2024-09-15 11:43

I dag måste så gott som alla sjuka nyfödda barn som föds på Nyköpings lasarett transporteras till Eskilstuna för vård. Att det är så är ovanligt i Sverige, enligt Diana Bornstein, chef för barn- och ungdomskliniken i Sörmland. Vid de allra flesta förlossningsenheter i landet finns också möjlighet att vårda sjuka nyfödda.

– Har man bestämt att man ska ha en förlossning, så måste man också kunna ta hand om en del av det som uppstår, säger Diana Bornstein.

Tanken är också att Nyköping ska få dygnetruntöppna vårdplatser både för nyfödda och äldre barn. Redan för två år sedan gick Region Sörmland ut med det löftet, och på hösten det året bekräftade det nya regionstyret att planerna låg fast, även om de såg ut att försenas något.

undefined
Diana Bornstein är chef för regionens barn- och ungdomsklinik, och bekymrad över förslaget att skjuta på öppnandet av de nya vårdplatserna i Nyköping.

Men nu verkar det som att öppnandet av de dygnetruntöppna vårdplatserna dröjer ytterligare. Regionens usla ekonomi gör att vårdplatserna inte ska öppnas förrän tidigast 2027, enligt ett förslag som politikerna i regionfullmäktige ska fatta beslut om på tisdag.

Om det blir så, skulle det få olyckliga konsekvenser för patienterna, anser Diana Bornstein. I en riskanalys som hon har tagit fram tillsammans med annan vårdpersonal konstateras att det vore ett misstag både ur ett patientsäkerhetsperspektiv och ekonomiskt.

– Vi har hållit på i några år och förberett det här. Vi har utbildat personal och vi har rekryterat utifrån det. Vi har haft gemensamma utbildningar av personal. Om man skjuter upp det så är det bortkastat, tycker jag, säger Diana Bornstein.

Även med de nya vårdplatserna skulle vissa svårt sjuka barn behöva transporteras till andra sjukhus. Men många skulle kunna få snabbare och bättre vård i Nyköping, understryker Diana Bornstein.

Vårdpersonalen som skrivit riskanalysen tycker också att det är oroande att det talas om tidigast 2027 – det vill säga att öppnandet mycket väl kan bli än mer försenat.

Hur de olika partierna i fullmäktige kommer att ställa sig till förslaget att skjuta upp öppnandet av vårdplatser återstår att se. Det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, är kritiska till senareläggningen och till hanteringen av ärendet.

Monica Johansson (S), regionråd i opposition, menar att Nyköping behöver vårdplatserna tidigare än 2027, och tycker att oppositionen borde ha fått del av riskanalysen tidigare. Vilka eventuella motförslag partiet kommer att lägga är dock ännu oklart.

– Vi i S är nog benägna att tycka att det här ska starta upp tidigare, men exakt i detalj hur är svårare att säga, säger hon.

13 miljoner sparas

Att öppna de nya vårdplatserna för barn beräknas kosta 21 miljoner kronor per år. Barnkliniken har dock redan fått ett ekonomiskt tillskott på 7,9 miljoner. För att starta platserna skulle det alltså behövas ytterligare drygt 13 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!