Nyköping i botten på nationell trygghetslista

Jämförelsevis många vålds- och stöldbrott polisanmäls i Nyköping. Det gör att kommunen får en dålig placering när SKR och MSB rangordnar landets tryggaste kommuner.

"Både vi inom polisen och kommunen känner till problemen och vi arbetar med dem", säger Per Lindberg kommunpolis.

"Både vi inom polisen och kommunen känner till problemen och vi arbetar med dem", säger Per Lindberg kommunpolis.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2022-01-14 11:55

I rapporten "Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet 2021" har Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tittat på olika indikatorer för att få en uppfattning om hur det står till med tryggheten och säkerheten i landets kommuner.

För Nyköpings del blir resultatet att kommunen placerar sig på plats 254 på listan som omfattar totalt 290 kommuner.

– När jag såg rangordningen blev jag först lite förvånad. Jag trodde nog att Nyköping skulle få en bättre placering. Men efter att ha tittat på de olika indikatorer som SKR och MSB har undersökt, så är jag inte lika förvånad, säger Per Lindberg, kommunpolis i Nyköping.

Rangordningen bygger på statistik från fyra områden: antalet olyckor som lett till personskador och sjukhusvård, antalet utvecklade bränder, antalet anmälda stöldbrott och antalet anmälda våldsbrott.

Siffrorna avser år 2020. Och just det året anmäldes många stöld- och våldsbrott i Nyköping, berättar Per Lindberg.

– Där låg vi över rikssnittet. Det är något vi själva identifierade och för ett år sedan spikade vi och kommunen en handlingsplan för att arbeta med problematiken, säger han.

Vad gäller stöldbrotten stack Nyköping framför allt ut vad gäller villainbrott medan antalet anmälda inbrott i lägenheter och fritidshus låg på en lägre nivå.

I handlingsplanen ingår bland annat att försöka få fler hushåll att arbeta med grannsamverkan.

– Vi vet att det har effekt. Det finns undersökningar som visar att inbrotten minskar med runt 35 procent med grannsamverkan.

Vad gäller våldsbrottslighet hade Nyköping under 2020 fler anmälningar än rikssnittet när det handlar om barn och ungdomar. Även där togs en handlingsplan fram, som bland annat tar fokus på brottslighet i skolmiljö.

– Där har vi haft flera framgångsrika insatser som vi nu nystar vidare med. Det visar att vi ligger rätt, säger Per Lindberg.

Även om Nyköping låg över rikssnittet sjönk faktiskt antalet anmälningar om stöld- och våldsbrott i Nyköping under 2020. Per Lindberg hoppas och tror att tendensen ska fortsätta.

– Både vi inom polisen och kommunen känner till problemen och vi arbetar med dem. Förhoppningsvis leder det till att problemen minskar.

I rapporten finns även uppgifter om hur trygga invånarna i landets kommuner känner sig. Här placerar sig Nyköping ungefär i mitten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!