Nyköping kan få ett "Tom Tits" i miniatyr

Det fanns storslagna planer på "Vetenskapens hus" när Nyköpings högstadium byggdes, men det har långt ifrån nått sin fulla potential. Men något ser ut att vara på gång.

Nyköping2016-06-12 17:13

"På Nyköpings högstadium har vi valt att satsa på en toppmodern anläggning som vi kallar Vetenskapens hus. Där finns ett planetarium för att studera våra planeter och stjärnbilder. Där finns ett vindkraftverk på taket för att du ska se hur mycket el man får ut. Du kan också med hjälp av väderstationen lära dig om hur ett lågtryck eller högtryck fungerar" står det på Nyköpings kommuns hemsida.

När Nyköping högstadium byggdes fanns storslagna planer på Vetenskapens hus. Bland annat skulle de kunna ta emot vetenskapliga utställningar, men det har det varit sparsamt med.

– Tanken var att det skulle bli en laborationsverkstad med möjlighet att även ha öppet för allmänheten under kvällar och helger. Att vidga verksamheten så att samhälle och skola smälter samman. Där har vi inte hamnat än, berättar Henrik Eriksson som är rektor för Nyköpings högstadium.

Till viss del används lokalen till laborationsverksamhet. Det stora samlingsrummet används just nu för att undervisa nyanlända ungdomar. Lokalen har anpassats för sådan undervisning. Projektor, kateder, bänkar och stolar som vilket klassrum som helst. Längs ena långsidan står dock en utställning i glasmontrar som skolelever gjort kring temat framtidens stad.

– Vi har haft ett annat fokus i uppstarten av Nyköpings högstadium och då har spetsverksamheten fått stå tillbaka. När fyra skolor ska bli en är det grunduppdraget som får stå i fokus. Samtidigt är det mycket folk som bytt tjänster eller slutat och det har inte tillsatts medel ovanifrån till den här verksamheten, fortsätter Eriksson.

Nu är han dock hoppfull om att något ska hända. En inlaga har skrivits till 2017 års budget.

– Det är på gång. Alla led är engagerade från lärare till skolledare och politiker. Det finns förutsättningar, men vad det blir återstår att se. Skolan har inte ekonomiska muskler om det inte tillsätts pengar. Det finns många goda tankar, men det kostar pengar. Det här är inget vi måste göra, men vi tycker att det vore häftigt.

– Vi tänker många möjligheter och har spånat kring att kunna erbjuda en sorts experimentverkstad med olika stationer, som är så varierande och tilltalande att den förutom att fungera internt, även kan vara öppen för allmänheten. Kopplat till detta skulle det vara spännande att prova att ha öppet på helger. Man skulle kunna tänka sig ett samarbete med vår Naturskola och NTA-verksamhet och skapa bryggor mellan olika upplevelser och innehåll, för olika målgrupper, kopplat till Naturvetenskap och teknik. Ett givet inslag i en sådan kontext skulle kunna vara planetariet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om