Tanken är att fylla den kompetenslucka som krävs för att mindre företag ska kunna växa och även ge företagen stöd i att utbyta kompetens mellan varandra. Tell Mellander, näringslivsrepresentant i projektet och VD på Scandic Stora hotellet nämner ostlänken som exempel.
– Vi ska vara konkurrenskraftiga i upphandlingen, risken är att det kommer stora konsortier in som tar med sig sin kompetens utifrån. Hur vi ska vara med på tåget är en viktig bit, förklarar han.
Hur arbetet ska läggas upp kommer skilja sig från projekt till projekt
– Vi vet ju alla att det är väldigt bra att nätverka, men nätverkandet tar väldigt mycket tid och kraft och det är inte alltid man har den tiden och kraften att sätta i gång sådana här nätverk själv, men däremot kan jag göra det, säger Pernilla Kjellström, näringslivsutvecklare i projektet.
Projektet ska finansieras tillsammans med näringslivet, men till en början har kommunen avsatt 700 000 kronor per år till Campus Nyköping företag. Tell Mellander understryker vikten av att företagen faktiskt är med och betalar.
– Går inte företaget in med någonting, då blir det inget bra projekt, du måste göra en investering för att du ska känna att det är något du brinner för, säger Tell Mellander.