Nyköping – en av Sveriges mest hamburgertäta kommuner

Nyköping kvalar in som den femte meste hamburgertäta kommunen per capita. 
– Det är många hamburgareställen i en liten stad, säger Amir Esmaili från Father & sons.  

För många hamburgerrestauranger?

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2025-05-22 12:00

Det är analysbolaget Project mapping som har tagit fram en analys av restaurangutbudet i Sverige. 22 000 restauranger har analyserats i de 50 största kommunerna. 

Den visar bland annat att:

  • Gotland har flest restauranger per capita
  • Malmö har flest kebab- och falafelhak per capita
  • Borlänge har flest pizzerior per capita

Nyköpingsborna framstår i analysen som smått hamburgaretokiga. 

En riktigt saftig burgare!
En riktigt saftig burgare!

Per capita är det den femte mest hamburgertäta kommunen i Sverige. Framför är bara Stockholm, Sundbyberg, Sigtuna och Kalmar.

Bryan Hammar, 17, Ansgar Clifford, 18, och Gabriel Göransson, 18, tycker att det kanske finns för många hamburgerställen i stan.
Bryan Hammar, 17, Ansgar Clifford, 18, och Gabriel Göransson, 18, tycker att det kanske finns för många hamburgerställen i stan.

Utanför McDonalds i Nyköping står tre killar och väntar på att gå in och käka cheeseburgare. Bastard Burgers är enligt Ansgar Clifford, 18, och Bryan Hammar, 17, det bästa hamburgerhaket i stan.

– Camilla och Puttes i Oxelösund, tycker Gabriel Göransson, 18.

Vilket ställe skulle man klara sig utan?

– Burger King, det är inte lika bra kvalitet som de andra hamburgerställena, säger Bryan Hammar.

Martin Waldensten, 16, och August Stierna, 16, är överens om att Bastard Burgers har bästa burgarna i stan.
Martin Waldensten, 16, och August Stierna, 16, är överens om att Bastard Burgers har bästa burgarna i stan.

Martin Waldensten, 16, och August Stierna, 16, har precis käkat och är på väg vidare. Även de väljer bort Burger King.

– Jag äter väldigt sällan där, säger August Stierna.

Finns det för många hamburgerrestauranger i Nyköping?

– Nej, det är inte något som jag tänker på, men det finns ju en del, säger Martin Waldensten.

"Jag äter tusentals burgare om året", säger Amir Esmaili från prisade Father & Sons som vunnit Nordiska mästerskapet i burgare.
"Jag äter tusentals burgare om året", säger Amir Esmaili från prisade Father & Sons som vunnit Nordiska mästerskapet i burgare.

Amir Esmaili driver smashburgarestället Father & Sons.

– Vi var bland de första, och började faktiskt för fem-sex år sedan. Sedan efter ett par år hände det någonting. Det är många hamburgareställen i en liten stad. 

I början stod Father & sons med foodtrucken i Nyköping, men bytte för några år sedan koncept och åker nu mera runt till olika städer och festivaler. Även om de i sommar ska stå på Stora torget och sälja foccacia

Kan man få för mycket av hamburgare?

– Man kan inte få mycket av en hamburgare. Man älskar det man älskar. Hamburgare handlar inte bara om smaken utan det är även upplevelsen man får av den.

Hur ser din optimala burgare ut? 

– Kärlek, säger han och skrattar.

– Den ska vara enkelt. Det viktiga är grunderna. Välj bra kött. Jag gillar när man steker den och inte grillar den. Dubbla ost och sen är det bra.  

Topp tio hamburgerstäder

Antal hamburgerrestauranger per 10 000 invånare:

Kalmar 2,2

Sigtuna 2,1

Sundbyberg 1,7

Stockholm 1,7

Nyköping 1,6

Växjö 1,5

Jönköping 1,5

Upplands Väsby 1,4

Luleå 1,4

Trollhättan 1,3

Källa: Prospect mapping

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!