– När man behöver minska och anpassa efter den verklighet som finns så behöver man göra det på alla nivåer, även på ledningsnivå, säger Heléne Linder, skolchef för grundskolan i Nyköpings kommun som ansvarar för den nya omorganisationen.
Förändringarna, som träder i kraft i augusti, innebär att rektorer flyttas till nya rektorsområden. Samtidigt försvinner 2,5 rektorstjänster, vilket innebär besparingar i linje med divisionens sparpaket.
Det största och viktigaste är enligt skolchefen att Nyköpings högstadium får en rektor på respektive skola: Tina Johansson för Omega och Charlotta Milosavljevic Olsson för Alpha.
Tidigare ansvarade Tina Johansson för båda skolorna med stöd av verksamhetschef. Enligt Heléne Linder behövs en rektor på varje skola.
– Även om det funnits en verksamhetschef innan så är det klart att rektorn, utifrån skollagen, har helt andra befogenheter. Nu ansvarar man för sin egen skola och inte två skolor. Det är självklart att det blir en lägre arbetsbelastning och en högre närvaro för personalen och eleverna.
En annan förändring i omorganisationen är att rektorn Katja Ahlin får ansvar för två rektorsområden på egen hand, E och F, med totalt sju skolor. Hon får stöd av sex biträdande rektorer.
Är inte sju skolor mycket för en och samma rektor?
– Det är i praktiken de biträdande rektorerna som får en annan chef. Omorganisationen utgår ifrån att så få som möjligt ska behöva byta närmsta chef. Katja Ahlin får ett större ekonomiskt ansvar och ett större helhetsansvar och får jobba ännu mer övergripande och strategiskt än innan.
Område F är det minsta området och det har enligt Heléne Linder varit kämpigt att få ekonomin att gå ihop. Tanken är nu att det ska bli enklare att samverka mellan enheterna
Enligt statistik från Skolverket ansvarar en rektor för i snitt 280 elever. I den nya organisationen hamnar elevantalet för Katja Ahlin långt över denna gräns.
Heléne Linder tycker inte att dessa siffror är relevanta att ta hänsyn till vad gäller Nyköping.
– Det som du tittar på nu är som att jämföra äpplen och päron. Man får titta på vilken organisation man har. Tittar vi på de biträdande rektorerna, det är egentligen där du borde jämföra, hur många elever de har. Där ligger vi ganska bra till, till och med lite lägre skulle jag gissa.
Den anpassade grundskolan finns i dag på Arnö skola (Långsätter), Gruvans skola (Långberg) samt högstadieskolan Alpha. Detta område får under en prövotid på ett år en och samma rektor: Carina Nygårds.
Eleverna går dock kvar som vanligt. Vinningen enligt detta koncept är enligt Heléne Linder att en och samma person bevakar de anpassade elevernas intresse, rättssäkerhet och processer.
Risk- och konsekvensanalyser har genomförts tillsammans med fackliga representanter. De har bland annat visat att det finns en risk med otydlighet i ledarskapet för den anpassade grundskolan, eftersom olika rektorer ansvarar för elever i samma byggnader.
Enligt forskning som publicerats på Skolverkets hemsida så riskerar flera rektorsbyten på kort tid påverka kvaliteten i undervisningen. Detta kan i förlängningen påverka elevernas utbildning negativt.
Heléne Linder håller med om att denna risk finns. Hon menar dock att det främst är de biträdande rektorerna som måste genomgå förändringen.
– Nu har jag inte varit i Nyköping så länge, men rektorerna har varit där länge. En viss rörlighet är svår att komma ifrån.