Nyköpingsbon med idén som ska rädda Östersjön

Med en vindsnurra i stället för segel har Nyköpingsbon Ulf Hagström en idé om hur övergödda Östersjön ska syresättas. Tekniken är gammal, men användningen är helt ny.

NYKÖPING2016-12-06 06:00

Det var den där sommaren för några år sedan, då Östersjön var som ärtsoppa. Minns ni?

Det gröna täcket av alger låg som ett lock på vattnet och att bada i värmen var inte att tänka på. Ulf Hagström var i sommarstugan utanför Nyköping och det var då funderingarna tog form.

– Det var fruktansvärt, jag tänkte "ska det bli så här nu?"

Tillsammans med kollegan Erik Nordin kom han på idén att syresätta döda bottnar med hjälp vind, sol och vatten.

Planen är att driva en båt eller mindre fartyg med en vindturbin i stället för segel. Kraften från vinden kan både driva båten framåt och göras om till el. Elen från vinden och från solceller används till att spjälka upp vatten från Östersjön till dels syrgas och dels vätgas. Metoden som används är gammal hederlig elektrolys.

– Grunderna är inte jätteavancerade, det handlar mycket om att plocka ihop befintlig teknik, säger Ulf Hagström.

Vätgasen ska lagras på båten och sedan säljas när båten kommer i hamn. Det ser Ulf Hagström inte några svårigheter med, då vätgas nämns i diskussionerna om framtida drivmedel för bilar. SSAB arbetar också med att utreda möjligheten att använda SSAB vill ju köra truckar på vätgas också.

Och den syrgas som bildas vill Ulf Hagström använda till de utbredda döda bottnarna i Östersjön.

Ytor motsvarande åtminstone en tredjedel, kanske så mycket som hälften, av Egentliga Östersjön lider av antingen brist på syre eller är helt syrefria. Det är över dessa områden som Ulf Hagströms idé om syresättning kommer. Med hjälp av ett slangsystem som kan gå ner till 200 meters djup under båten ska små mikrobubblor av syre sprutas ut som en matta över botten.

Tanken är att båten också kan användas för att mäta förhållanden på olika platser i Östersjön.

– På så sätt kan man kartlägga botten, i dag vet man bara hur det ser ut punktvis.

Sedan de två kollegorna kom på idén har de startat en bifirma till bolaget Ecomb som de driver sedan tidigare i Södertälje. En prototyp har byggts, delvis i verkstan på Nyköpings rör och svets på Arnö, och testats på Västkusten. Nästa steg är att bygga en större båt för att testköra den i Östersjön. På sikt ser Ulf Hagström framför sig flera båtar som trafikerar Östersjön, men även andra hav.

– Det är inte bara Östersjön som lider av syrefria bottnar, problemet finns på många håll i världen. Globalt sätt är det ett stort problem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om