2017 startade Patrik Gewertz företaget. Hustrun Nina Berthold kom in i bilden året efter. Sedan dess har företaget sakta med säkert vuxit.
– Vi har verkligen vuxit långsamt. När vi har fått in tillräckligt mycket pengar har vi kunnat köpa nödvändig utrustning. Nu har jag äntligen köpt min ögontrycksmätare, den har jag väntat länge på, säger Nina Berthold.
En dröm och ett stetoskop var mer eller mindre det Patrik Gewertz startade med, och för att finansiera kliniken, ett konsultarbete.
– Men det är inte företagspengar vi har lagt på nya kliniken utan eget kapital. Och så har vi för första gången lånat pengar av banken, säger han men vill inte avslöja budgeten för den nya lokalen.
Att ta det här steget kommer att kosta, men de tycker båda att det är nödvändigt. För djuren och djurägarnas del.
Trycket på veterinärer är stort i Nyköping precis som i övriga Sverige. I våras var Nyköpingsveterinärerna till och med tvungna att sätta ett kundstopp. Att få följa ett djur genom hela livet är målet med kliniken och därför kan de inte ta in hur många nya patienter som helst.
– När Nisse kommer in vet jag att han blev påkörd för ett år sedan och att han har mist ett öga. Djurägarna ska inte behöva berätta det för mig. Det ska vara familjärt, vi är inte under någon koncern och vi ska inte växa och bli hur stora som helst. Vi kommer att kunna fixa det mesta, men inte allt, säger Nina Berthold.
Just nu är tre legitimerade djursjukskötare kopplade till kliniken, som dels bedrivs på Borgaregatan – Nina Berthold har sin smådjurspraktik där – och i hemmet nedanför vattentornet, där Patrik Gewertz har sin tandmottagning.
– Förhoppningen är att vi ska kunna anställa mer personal, säger Nina Berthold.
Patrik Gewertz menar att det kommer att behövas fler veterinärer, legitimerade djursjukskötare och djurvårdare, receptionspersonal och någon allt-i-allo som kan ta hand om IT-frågor till exempel.
– Men vi måste få växa in i lokalen. Det gäller att få ihop gruppen, att alla tänker likadant. Det är som ett hockeylag, man kan ha många bra spelare, men om man inte får ihop gruppen så kommer de inte att prestera, säger han.
I de nya lokalerna, som ligger på väg 52 ut mot Skavsta, kommer det att finnas flera undersökningsrum, en operationsavdelning, en tandavdelning, ett laboratorium samt röntgen- och ultraljudsavdelning.
– Och en egen avdelning för katter, säger Nina Berthold leende.
Just katter ligger henne varmt om hjärtat.
– Vi ska kunna ta emot de flesta fall, men ibland måste man remittera vidare fall om de till exempel behöver ligga inne för behandling på djursjukhus. Patrik håller på med käkkirurgi och tänder och jag är lite allt i allo, mycket internmedicin och jag gillar akutmedicin och katter så klart, fortsätter hon.
Akutfall kan man ta in, liksom avlivning i hemmet, men allt är i mån av tid. De har båda jobbat många röda dagar, kvällar och helger under sitt långa arbetsliv och behöver ledigt och återhämtning ibland också.
– Det kommer inte att vara ett djursjukhus dit man kan komma dygnet runt. Men vi är välutrustade och vi kommer att se till att djuret kommer att få en så bra behandling som möjligt, säger Nina Berthold.
– Jag startade egentligen företaget för att få mer tid med våra barn, men det har inte riktigt blivit så, säger Patrik Gewertz med ett skratt.