– Arbetsförmedlingen i Nyköping är ett kontor som har tagit förnyelsearbetet på allvar och som genomför de förändringar jag vill se, sade Ylva Johansson efter att ha pratat med arbetsförmedlare som arbetar för Gnesta, Trosa, Oxelösund och Nyköping och efter en lunch på Nyköpings restaurangskola.
– Jag har förstått att de har tagit utmaningen på allvar här.
Arbetsförmedlingen som har arbetat väldigt reglerat får nu friare tyglar. Två tredjedelar av regleringsbrevet är borta och tidsbegränsningar för arbetsmarknadspolitiska åtgärder har plockats bort.
– När det gäller till exempel utbildningskontrakt kan man i princip göra vad som helst. Resultatet är det viktiga, inte hur man gör det, säger Ylva Johansson.
Arbetsförmedlarnas kompetens ska tas tillvara bättre genom att friare sätt att arbeta. I Nyköping är medarbetarna med och spånar fram nya idéer. Det har lett till att tidigare informationsträffar för ungdomar har gjorts om till jobbklubbar där ungdomarna själva kan vara med att styra vad de behöver och önskar för att hitta ett jobb. Nyköpingskontoret vill också jobba mer gentemot arbetsgivarna som många gånger saknar arbetskraft med viss kompetens. Ett exempel är den mingelträff mellan nyanlända läkare och landstinget som arrangerades på onsdagskvällen.
– Det är utmärkt, det är precis vad jag vill se, säger Ylva Johansson.
– Arbetsförmedlingen har varit ganska stukad. Det är roligt att se duktiga arbetsförmedlare sträcka på ryggen igen.
Det nya arbetssättet uppskattas av medarbetarna, enligt Kristin Braag, sektionschef för Arbetsförmedlingen i södra Sörmland.
– Från att ha haft en ganska hård kontroll och detaljstyrning har vi gått till mer självledarskap. Jobbet blir mer utmanande och det gäller att hitta nya lösningar, säger hon.
– Det sitter mycket kunskap här som inte alltid har kommit till sin rätt. Det finns helt andra möjligheter att använda sin kompetens nu, vi har varit lite låsta i strukturen tidigare.
Ministern uppskattar också Nyköpings kommuns initiativ att anställa hundra personer med socialbidrag per år i tre år.
– Det finns en skön attityd här. Man ser att okej, vi har stora utmaningar, men vi klarar av det här.