För tio år sedan stängde barnmottagningen sina fyra platser för barnsjukvård nattetid. Protesterna var många och har egentligen aldrig tystnat sedan dess.
Nyligen bjöd verksamhetschefen för barnkliniken Diana Bornstein Welff in intresserade till ett möte om barnsjukvården på lasarettet. Fjorton föräldrar dök upp.
– Det var ett bra möte, en del konkreta förslag som kan genomföras kom fram, säger hon.
Det föräldrar i synnerhet efterlyser i Nyköpingsregionen är att kunna känna en trygghet för sina barn om de blir allvarligt sjuka nattetid. Som det många gånger är nu hänvisas föräldrar och barnen till Mälarsjukhuset i Eskilstuna på slingriga 53-an.
Sedan 2010 finns ett avtal om barnsjukvård med Vrinnevisjukhuset i Norrköping, enligt Diana Bornstein Welff. Avtalet ger föräldrar i Nyköpingsregionen möjlighet att vända sig söderut dygnet runt, men däremot saknas ett gemensamt journalsystem, där personal i Norrköping kan ta del av eventuell tidigare vårdhistorik.
Det avtalet känner inte Fredrik Lundgren till. Han vill ändå fördjupa samarbetet om barnsjukvården med Östergötlands landsting.
– Vi ser den oro föräldrar kan känna över barnsjukvården i södra länet, därför har vi tagit kontakt med Östergötland för att få access till dygnet runt vård. Vi vill gå så långt som vi förmår, säger han.
Däremot är det inte aktuellt att öppna barnmottagningen på Nyköpings lasarett för dygnet runt vård.
– Det är varken lämpligt eller ansvarsfullt, det handlar om att den medicinska kvalitén och patientsäkerheten ska styra, säger Fredrik Lundgren.
Diana Bornstein Welff delar den bilden. Hon tror i stället på en ny modell, som redan testas ivästra länsdelen. Ett system med mobila team där en barnsjuksköterska ingår i hembesöken. Ungefär som avancerad sjukvård i hemmet, ASIH, där ett team gör hembesök hos patienter.