Nytt stöd för medberoende

Närstående som lever tillsammans med personer med missbruksproblem kan själva hamna i ett medberoende. En problematik som det sällan pratas om, och i oktober öppnar en anhörigskola i Nyköping till stöd för drabbade personer.

medberoende

medberoende

Foto:

NYKÖPING2014-09-23 19:49

Carolina Björkman är utvecklare och behandlare inom öppenvården i Nyköpings kommun. Hon menar att medberoende är ett stort folkhälsoproblem inte har fått så mycket uppmärksamhet i förhållande till hur många som faktiskt drabbas.

– Var och varannan person har någon i sin direkta närhet som har problem med alkohol eller droger på olika sätt, säger hon.

En del av förklaringen är att medberoendet är förknippat med känslor av skam och skuld. Samtidigt kan det vara svårt att själv uppfatta gränsen mellan att vara medmänsklig och medberoende.

– Det är just därför som man ofta behöver stöd och hjälp, för att veta var gränsen går. Anpassningsprocessen handlar om att man gör saker som kanske inte är till gagn för personen som har beroendet.

Hur kan det ta sig uttryck?

– Som till exempel genom att man hjälper till med att hitta på ursäkter till bekanta eller arbetsgivare om varför man inte kan träffas eller komma till jobbet.

Forskning på området visar på positiva effekter för de inblandade parterna om anhöriga kan få hjälp för sitt medberoende.

– Det man har sett är att utfallet i behandlingen ofta bättre för den som har missbruksproblem.

Carolina Björkman beskriver det som "en väldigt stressig tillvaro att leva i", och förklarar att anhöriga kan drabbas av egna hälsoproblem som man kanske inte tänker att är relaterade till missbruket.

Att ta steget till att över huvud taget börja prata om sina egna problem kan vara långt och med start den 6 oktober öppnar en anhörigskola i Nyköping där Carolina själv är gruppledare. Kommunen kan ta emot max tio personer och gruppen träffas för att samtala vid åtta tillfällen.

– Det går att vända sig till Anhörigcenter eller till oss på öppenvården inom socialtjänsten om man är intresserad av att delta. Vi pratar om gemensamma erfarenheter, men framförallt handlar det om att våga berätta och se att det finns andra i liknande situationer.

På tisdagskvällen (21:00) startar SVT:s dokumentärserie "Djävulsdansen" som uppmärksammar just medberoende.

– Vi märker här i Nyköping att allt fler söker hjälp och det är det är jättebra att det här uppmärksammas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om