Akutvård i hemmet i stället för på sjukhus

Att läggas in på sjukhus kan göra mer skada än nytta för äldre patienter. Snart startar ett särskilt team, som ska kunna ge akut vård i hemmet i stället.

Anna-Karin Sund, läkare, Agnes Arvidsson, dietist, och Jennie Kullman, sjuksköterska, ingår i Alma-teamat.

Anna-Karin Sund, läkare, Agnes Arvidsson, dietist, och Jennie Kullman, sjuksköterska, ingår i Alma-teamat.

Foto: Johannes Tångeberg

Nyköping2021-02-22 07:32

– De här patienterna ska inte in på sjukhus. Det är en miljö som på flera sätt inte enbart är av godo för våra sköra, multisjuka patienter. 

Det säger Ann Westöö, verksamhetschef på geriatriska kliniken i Nyköping.

Inläggning på sjukhus kan självklart vara nödvändig, men sjukhuset är samtidigt ingen bra eller säker miljö för de äldre, och ska därför undvikas så långt det går. På sjukhus ökar risken att få infektioner, och den ovana miljön kan vara svår att hantera för personer med demenssjukdom eller andra kognitiva svårigheter.

– Det kanske funkar bra hemma, men så blir de jätteförvirrade på sjukhus, säger Anna-Karin Sund, ST-läkare på geriatriken.

Att inte lägga in äldre på sjukhus i onödan är grundtanken bakom det geriatriska akutvårdsteam, Alma, som under våren kommer att börja arbeta i Nyköping. I stället för att patienterna läggs in, ska mycket av den akuta sjukvården kunna skötas i hemmet.

– Det här är framtidens vård. Det kommer att handla mycket mer om att låta specialistsjukvården möta patienten i hemmet, säger Ann Westöö.

Det finns fler fördelar med att åka hem till patienten, i stället för att ta patienten till sjukhuset, enligt henne och kollegorna i Alma-teamet. De äldre patienterna vill ofta själva hellre vara hemma så långt detta är möjligt. Dessutom får sjukvårdspersonalen en annan och bättre bild av patientens situation när de besöker honom eller henne.

– Vi får en helhetssyn, säger Jennie Kullman, sjuksköterska som ingår i teamet.

Exempelvis kanske en person säger sig klara inköp, matlagning och måltider bra själv, men väl hemma visar det sig att hon äter ensidigt, förklarar Ann Westöö. 

– När vi inte ser personen i sin hemmiljö kan vi inte heller säga vad hemtjänsten behöver hjälpa till med, säger Agnes Arvidsson, dietist.

Vid ett hembesök kan det också bli tydligt vilka hjälpmedel som behövs och om och hur patienten tar sina läkemedel.

Sådant märks inte när patienten är inlagd på sjukhus, där mat serveras och medicin delas ut enligt läkares ordination.

– Ibland kan man komma hem till riktig misär, säger Ann Westöö och berättar om patienter som haft sina läkemedel huller om buller i en låda och inte haft koll på när, hur och vilka piller som ska tas.

Sjuksköterskan Jennie Kullman och läkaren Anna-Karin Sund ingår i Alma-teamet.
Sjuksköterskan Jennie Kullman och läkaren Anna-Karin Sund ingår i Alma-teamet.

I Alma-teamet ingår läkare, sjuksköterska och dietist. Eftersom det rör sig om ett akutteam, ska patienterna vara inskrivna hos Alma i som mest två veckor. Efter att de akuta insatserna gjorts, ska patienten förhoppningsvis klara sig med stöd och hjälp från andra håll, som från kommunens hemsjukvård eller hemtjänst, stöd från vårdcentral eller efter flytt till ett äldreboende.

Att en person kan behöva hjälp av Alma, kan först upptäckas av exempelvis kommunernas hemsjukvård eller läkare på vårdcentral. Samverkan med kommunen blir avgörande för att allt ska fungera, betonar medarbetarna i Alma.

En vanlig väg till att få hjälp av Alma-teamet kommer sannolikt också att vara via ambulansen, som kallats till en patient som kanske i själva verket inte behöver följa med till sjukhus. Om ambulanspersonalen kontaktar Alma-teamet, ska de få svar inom fyra minuter och beslut tas om patienten kan få rätt hjälp hemma.

Att följa med ambulansen i onödan kan även det innebära en stor påfrestning på patienten.

– Det är ofta de som får vänta länge på akuten, säger läkaren Anna-Karin Sund.

Alma planerar att starta sin verksamhet i Nyköping den 12 april.

Det här är Alma

Alma är ett mobilt team bestående av läkare, sjuksköterska och dietist.

Teamet kan åka hem till äldre patienter, i stället för att dessa läggs in på sjukhus. 

Detta kan ske efter att exempelvis hemsjukvård, ambulans eller vårdcentral kontaktat Alma-teamet. 

Insatserna ska vara av akut karaktär, men inte av sådant slag att patienten behöver vårdas på sjukhus. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!