På tisdagen gick Jordbruksverket ut och höjde skyddsnivån mot fågelinfluensa H5N8 till en tvåa på den tregradiga skalan. Myndighetens beslut omfattar all hållning av fjäderfä i hela landet.
Ann Jaconelli är länsveterinär i Sömland, hon menar att varningen främst berör de som har mindre fågelbestånd och som fortfarande håller fjäderfän utomhus.
– Det är oftast hobbybesättningarna som man ska vara observant på, men det gäller för alla som har fåglar ute, säger hon.
Enligt Jordbruksverket ska fåglarna nu hållas inomhus, och för de som inte har den möjligheten så gäller det att tänka på vissa saker.
– Då ska man helst ha någon slags skydd ovanifrån så att inte vilda fåglar kan komma åt. Till exempel at de inte har vattenskålar som står oskyddat ute så att andra fåglar kan komma åt eller droppa ner avföring eller så.
Hur allvarlig är en höjning av skyddsnivån?
– Det är ganska allvarligt kan jag tycka, man ska följa Jordbruksverkets rekommendationer.
Länsstyrelsen utövar ingen tillsyn, men informerar när man är ute på kontroller runtom i länet.
– Vi åker inte aktivt ut och kollar, det finns det inte möjlighet till. Vi går ut med information till de som ringer till oss vi kommer lägga ut information på vår hemsida.
Anledningen till att skyddsnivån höjs är de fall av fågelinfluensa som förekommit i Tyskland, Storbritannien och Holland. Smittkällan är fortfarande okänd.
Stora utbrott av den aktuella influensan har synts hos fåglar i Sydkorea och Kina, men inga människor har smittats, uppger Jordbruksverket
Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för att smittas är i princip obefintlig för tillfället.