Restaurangen pĂ„ Sörmlands museum bĂ€r sig inte ekonomiskt. Tidigare har försökt gjorts att fĂ„ en extern entreprenör att ta över driften, men det har misslyckats â framför allt pĂ„ grund av den höga hyran för lokalen.
I stÀllet beslutade Region Sörmland, som driver verksamheten, att föra över restaurangen till regionens mÄltidsservice. Det Àr samma organisation som lagar maten pÄ Nyköpings lasarett.
Tanken med den nya organisationen Àr att driften ska bli billigare, och restaurangens underskott minska.
Jimmy Frischenfeldt BÄÄth Àr chef för mÄltidsservice, och tycker att det Àr bra att restaurangen nu ligger i hans organisation.
â Det tror jag Ă€r klokt, för vi kan ju mat och service, sĂ€ger han.
Han hoppas och tror ocksÄ att organisationsförÀndringen ska ge ekonomiska vinster. Ett mÄl Àr att minska kostnaderna med ungefÀr tio procent.
Men besparingarna ska inte ske genom ett försÀmrat utbud.
â Det Ă€r samma restaurang som tidigare egentligen, nĂ€r det gĂ€ller utbud och sĂ„, sĂ€ger Jimmy Frischenfeldt BÄÄth.
Att det skulle serveras samma mat pÄ museet som pÄ sjukhuset Àr alltsÄ inte aktuellt, enligt honom.
â Den hĂ€r oron om att vi skulle slĂ„s samman med sjukhuset, den Ă€r helt obefogad. Det Ă€r samma gĂ€ng som driver restaurangen, och vi lagar maten pĂ„ plats, sĂ€ger Jimmy Frischenfeldt BÄÄth.
Den mest pÄtagliga förÀndringen hittills Àr att öppettiderna Àndrats. Nu har restaurangen öppet Àven pÄ mÄndagar, trots att sjÀlva museet dÄ Àr stÀngt, men stÀnger nÄgot tidigare pÄ eftermiddagar.
Enligt Jimmy Frischenfeldt BÄÄth har det funnits en missuppfattning om att restaurangen skulle stÀnga, vilket lett till en dipp i antalet besökare.
Ingrid Boman Àr en av dem som jobbar i restaurangen.
â Det var mĂ„nga som trodde att vi skulle stĂ€nga, och stamkunder som frĂ„gade om det, sĂ€ger hon.
De ekonomiska vinsterna kommer sig framför allt av att man har sett över scheman. Om det skulle uppstÄ behov av vikarier finns möjligheten att personal som redan jobbar i mÄltidsservice hoppar in och jobbar pÄ museets restaurang, enligt Jimmy Frischenfeldt BÄÄth.
Men för att restaurangen ska gÄ bra krÀvs kunder. MÄndagsöppet kan bidra till att fler hittar dit.
â Sedan hoppas vi att museet Ă€r med och drar lite grann med spĂ€nnande utstĂ€llningar, sĂ€ger Jimmy Frischenfeldt BÄÄth.