Osäker framtid för Arbetsslussen

I drygt ett år har verksamheten i Väx(t)huset pågått och vuxit och i dag sysselsätter den tolv personer. Men framtiden är oviss när regeringen tar bort Fas 3.

NYKÖPING2015-04-27 21:12

Det är varmt och fuktigt inne bland tomat- och chiliplantorna i växthusen längs med Brandkärrsvägen. Sedan förra våren erbjuder Arbetsslussen sysselsättning både vid Bryggeriet och i växthusen. I dag är två personer anställda i Väx(t)huset, som det kallas eftersom det ska bidra till att både människor och plantor växer, och tio personer kommer dit inom Fas 3, eller sysselsättningsfasen som det egentligen heter numera. De sår, omskolar och planterar om. Dessutom snickrar de stora fågelburar. Både plantor och burar säljs och pengarna går tillbaka till verksamheten.

– Det som görs här är meningsfullt. Trädgård är rehabiliterande och det är rofyllt här, säger Leif Smitterberg, handledare.

När Nyköpings kommun lade ner sina odlingar fick Lena Stammel en idé. Som trädgårdsmästare bad hon och Arbetsslussen att få hyra växthusen och starta verksamhet även där.

– När man sår ett frö och ser det växa växer man med det. Man kan inte stressa fram något resultat, säger Lena Stammel.

Men den rödgröna regeringen ska ta bort Fas 3 och det är oklart vad som kommer att ske med Arbetsslussen och de personer som får sysselsättning där.

– Det är min stora oro, säger Lasse Åhlund, verksamhetsansvarig för Arbetsslussen.

Han oroar sig för arbetslösheten i ett samhälle där efterfrågan är stor på hög kompetens och friska kroppar, men inte på utbrända människor.

– Många här har med sig något i ryggsäcken, de har gått in i väggen eller har artroser. Långtidsarbetslösheten finns och kommer att finnas.

I dag har drygt 36 000 personer i Sverige sysselsättningsplatser liknande dem på Arbetsslussen. Det är i den sista och tredje fasen i Arbetsförmedlingens jobb- och arbetsgaranti. Den har fått mycket kritik och regeringen ska ersätta den med extrajobb i välfärdssektorn.

Men enligt Arbetsförmedlingen är det inte helt lätt att slussa över alla 36 000 till extrajobb.

– Vi har föreslagit att växla över till extra jobb i långsam takt. Det tar tid att hitta så många extratjänster, säger Jeanette Azinovic, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Det är den här ovissa framtiden för deltagarna som kan göra att Lasse Åhlund får ont i magen.

Vet ni hur de ska få sysselsättning sen?

– Nej.

Men på Vä(x)thuset är stämningen trots allt god. De tror att de kommer att hitta lösningar för att kunna fortsätta.

– Vi har hur mycket idéer som helst, säger Lena Stammel.

– Egentligen är vi bara i uppstarten, säge Leif Smitterberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om