Manlig skönhetsvård fortsätter att inta en stark ställning i Sverige. De senaste åren har man talat om en skäggtrend – i dag pratar man snarare om en "folkrörelse". Det märks även i Nyköping.
– Känns det bra, undrar Oskar Saelid, och riktar blicken mot kunden i den nedfällda barberarstolen.
Kunden, Normann Nordås, nickar instämmande med ansiktet invirat i en uppvärmd handduk. Det är en klassisk slätrakning som är i vardande och den varma handduken hjälper till att öppna upp porerna.
Behandlingen, ska det visa sig, skiljer sig markant från den ordinära rakningen hemmavid.
– Det är en process som sker i femton steg, förklarar Oskar, som varvar med fler varma handdukar, tvål- och oljebehandling, rakning, en avslutande kall handduk, balsam och after shave.
Oskar är barberarlärling och har precis inlett sin företagsförlagda utbildning på Trixie hårsalong i Nyköping. Det innebär, mer specifikt, 5 000 lärlingstimmar innan han erhåller sitt gesällbrev. För Oskar innebär det en helt ny väg i karriären. Tidigare har han jobbat inom vården i nio år.
– Jag började intressera mig för barberaryrket för ett år sedan, via sociala medier. Det var framförallt att man kan få till så fina former på skägget som gjorde mig intresserad. Det behöver inte bara vara en buske, säger han.
Ytterligare en inspirationskälla är tidigare läromästaren och skäggveteranen Dennis Liedberg.
– Dennis är 68 år och har hållit på sedan 14 års ålder, först som tvålpojke. Då fick han åka omkring och tvåla in ansiktena på farbröder som skulle raka sig. Idag har han en barbershop i Linköping. Jag hoppas kunna åka till honom snart igen, säger Oskar.
I dagsläget ser behovet ut att vara stort efter duktiga barberare, men det innebär också att konkurrensen hårdnar – något som Oskar är beredd på.
– Ja, jag tror det kan bli svårt att slå sig fram i branschen. Fler och fler får ju upp ögonen för yrket, säger han.