Ostlänken byggs över Nyköpings och Oxelösunds dricksvattentäkt

När snabbjärnvägen byggs genom Nyköping dras den rakt över vattentäkten som förser över 50 000 personer med dricksvatten. Nu får kommunen hjälp av att vattentäkten har utsetts till riksintresse.

NYKÖPING2016-12-11 21:00

– Vattentäkten är en av de viktigaste frågorna vi har för att minimera påverkan av Ostlänken. Att skära av vattentillgången för över 50 000 invånare i Nyköping och Oxelösund går ju inte, säger Christian Udin, Ostlänkenansvarig i Nyköpings kommun.

Att vattentäkten har blivit riksintresse ger kommunen extra råg i ryggen i samtalen med Trafikverket när snabbjärnvägen ska dras fram.

– Nu står riksintresse mot riksintresse, säger Karolina Wetterblad, chef för NOVF (Nyköpings och Oxelösunds vattenverksförbund).

De nya skyltarna som kan ses längs med E4 och Stigtomtavägen visar det nya och utökade vattenskyddsområdet som ska skydda dricksvattnet mot föroreningar. Larslundsmalmen där dricksvatten hämtas till de flesta invånare i Nyköping och Oxelösund är så stor och bedöms så viktig att Havs- och vattenmyndigheten har utsett den till riksintresse.

– Bara att vi har det skyddet gör att Trafikverket måste ta ännu större försiktighet. Annars hade vi fått jobba mycket hårdare för att verkligen få Trafikverket att förstå hur viktig vattentäkten är, så vi kan tacka staten för att de har lyft vattenfrågan, säger Christian Udin.

Redan innan ett förslag presenteras på exakt var järnvägen ska dras har kommunen och NOVF haft samtal med Trafikverket och dess konsulter.

– Riskerna är inte lika stora med persontrafik som godstrafik, men vi har redan lyft att det är bäst att lägga spåret på marken, säger Karolina Wetterblad.

På vissa håll planeras för tunnlar på andra håll för broar, beroende på markens förutsättningar. På andra sträckor läggs spåret på en bank (upphöjt) eller i skärning (nedsänkt i marken). Där spåret går över vattenskyddsområdet vill alltså NOVF att exempelvis en bro undviks eftersom det förutsätter pålning djupt ner i marken.

De rester av bekämpningsmedel som kvar i marken från plantskolan i Larslund behöver också tas hänsyn till. Och när järnvägen väl är på plats och ska underhållas är det viktigt att inte använda bekämpningsmedel för att bespruta ogräs längs spåret, säger Karolina Wetterblad.

– Mycket handlar om att få Trafikverket att ta fram underlag för hur de undviker risker. Och sedan att arbetet följs upp under byggperioden med ordentliga mätprogram, säger Christian Udin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om